Popietėje paminėtos 125-osios J. Vienožinskio gimimo metinės
(c) KAUKO.lt archyvo nuotr.

„Džiaugiuosi, kad atsiranda valios ir supratimo paminėti šį žmogų, nes dabartiniais dviejų minučių šlovės laikais gali pasirodyti, kad atsiradome ant plyno lauko,“ – taip iniciatyvą paminėti Justino Vienožinskio 125 gimimo metines Kaune, ant Pelėdų kalno, įvertino Dalia Ramonienė, Vilniaus dailės akademijos mokslininkė, knygos apie J. Vienožinskį autorė.

Gruodžio 16 dieną Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultete (A. Mackevičiaus g. 27, Kaunas) vykusioje dailininko atminimo popietėje susirinkusieji dalijosi mintimis apie J. Vienožinskio indėlį į Lietuvos kultūrą. J.Vienožinskis – dailininkas, pedagogas, dailės kritikas, Lietuvos kultūroje palikęs gilų pėdsaką.

Dailininko indėlis itin reikšmingas Kauno miestui – pasak tyrinėtojos D. Ramonienės, Kauno meno mokykla, įkurta 1922 metais, atsirado „dėl J. Vienožinskio kruvino prakaito“. Nuo 1920 metų vadovavęs piešimo kursams J.Vienožinskis keletą metų mynė įvairių institucijų slenksčius, kad ant Pelėdų kalno atsirastų naujas pastatas.

Kaip pastebėjo D. Ramonienė, kai dėl didelių pastangų mokyklą pavyko atidaryti, J. Vienožinskis stengėsi perkelti Krokuvos imperatoriškosios dailės akademijos laisvės dvasią, kurioje dailininkui teko studijuoti. J. Vienožinskis iš reformas perėmusios Lenkijos aukštosios mokyklos atsinešė naujais vėjais dvelkiantį požiūrį, kai atsisakyta romantizavimo, perimta impresionizmo, ekspresionizmo ar postimpresionizmo tapymo maniera.

Kaip teigė pats kūrėjas, menas, kaipo įvairių meno elementų santvarka, yra abstraktus. Jis nepamėgdžioja tikrovės formų, reiškinių, išgyvenimų. Intuicijos ir sąmonės veiklos dėka jis skverbiasi į vaizduojamų kūnų ar išgyvenimų esmę ir kuria formas, kurių šioji esmė, siela ar jos idėja, yra reikalingi. Kiek toji abstrakcija yra tolima tikrovės formoms, tiek ji pareina nuo menininko dvasios kultūrinio laipsnio, uždavinių, galimumų ir visos aplinkos.

„Lietuva mini garbingas sukaktis – 100-ąsias M.K. Čiurlionio mirties metines, Č.Milošo 100-ąsias gimimo metines, todėl J. Vienožinskio asmenybė paminėta kukliau, tačiau norėtųsi, kad šio žmogaus indėlis į mūsų savimonę įsiaustų labai stipriai,“ – akcentavo tyrėja.

Popietės pabaigoje, kurią muzikos ritmais praturtino Kauno pirmosios muzikos mokyklos auklėtiniai, atidengta J. Vienožinskio memorialinė lentelė, pažymėjusi jo dirbtuvių vietą. Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultetas iškilaus dailininko sukaktį mini visus 2011 metus – fakulteto dėstytojai ir studentai vasarą organizavo keramikos simpoziumą, taip pat netoli dailininko gimtinės esančioje vietovėje organizuotas tapybos pleneras. Per plenerą sukurtus jaunųjų menininkų darbus galima apžiūrėti fakulteto kamerinėje salėje.

„Tikiuosi, kad į šį kalną ir toliau lips bei kūrybos paslapčių semsis jauni kūrėjai,“ – popietėjė palinkėjo Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakulteto dekanė dr. Sigita Saulėnienė.

Kauno kolegijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: