Kremlin.ru nuotr.

Neseniai pasirodžiusioje dokumentikoje „Žmogžudystės, nepilnamečių haremas ir Ramzano Kadyrovo įpėdinių paslaptis“ Rusijos laisvosios žiniasklaidos „proekt.“ reporteriai ir tiriamosios žurnalistikos atstovai atskleidžia ne tik įdomių, bet ir kraupių detalių iš Čečėnijos siaubo Ramzano Kadyrovo istorijos. Pustrečios valandos trukmės filme paaiškėja, kokiomis priemonėmis, padedant žiauriajam Rusijos tironui Vladimirui Putinui, siekiama valdžios ir kokios moralinės ir įstatymo taisyklės negalioja vadovams.   

Ramzanas Kadyrovas nuo 2007-ųjų, tapęs vieninteliu Čečėnijos vadovu, iki šiol sėkmingai meluoja, slepia nusikaltimus ir plečia savo haremą. Žurnalistinio tyrimo autorių Romano Badanino ir Michailo Maglovo teigimu, melas, apskritai, visoje Kadyrovų šeimoje respublikos vadovą lydi nuo pat vaikystės. „Aš kovoju nuo 15 metų. <…> Galima sakyti, kad gimiau ir užaugau kare“, – 2020 m. interviu sakė Ramzanas Kadyrovas. Be to, Rusijos žiniasklaidoje yra paplitęs teiginys esą Kadyrovas, būdamas 16 metų, nužudė savo pirmąjį Rusijos karį, tačiau visa tai – netiesa. Tyrėjai išsiaiškino, kad 1995–1996 metais karo Čečėnijoje nebuvo, o su ginklu jaunuolis, pasak jį pažįstančių liudytojų, matytas nebent nuotraukoje kaime, prie namų.

Po daugelio metų Kadyrovas pasiskelbė mokslų daktaru ir net Rusijos gamtos mokslų akademijos nariu. Ši akademija, kaip ir universitetai, kuriuose Kadyrovas apgynė disertacijas, yra netikri; daktaro laipsnį ir narystę ten galima gauti už pinigus arba per globą.

Dokumentikoje pažymimas R. Kadyrovo tėvo Achmato Kadyrovo vaidmuo. „Kadyrovas vyresnysis padarė labai daug, kad į valdžią atvestų savo labiau už vyresnėlį mėgstamą sūnų. Tačiau Rusijos saugumo tarnybos ir Kremlius prisidėjo prie Ramzano Kadyrovo ateities ne mažiau nei jo tėvas“, – teigiama dokumentikoje. Surinkę archyvinius duomenis, tyrėjai žiūrovams pateikia informaciją, kuri byloja, jog Kadyrovo vyresniojo mirtis – Rusijos valdžios preciziškai suplanuota žmogžudystė, buvusi reikalinga tam, kad dabartinis lyderis užimtų vadovo poziciją, mat šis buvo paklusnesnis ir politiškai „patogesnis“ nei jo tėvas.

Filme ši prielaida argumentuojama detalėmis, kad pats R. Kadyrovas dieną, kai įvyko mirtinas sprogimas Grozno mieste, buvo saugiai priimtas Maskvoje neva svarbiu reikalu, o po kėde, ant kurios sėdėjo jo tėvas, dar prieš keletą savaičių „renovuojant“ aikštę buvo padėtos minos. Su šia data ir įvykiu, kaip teigiama tyrime, Kremlius pasveikino R. Kadyrovą su naujomis pareigomis ir suintrigavo pasiūlymu „perduoti“ didelį miestą, pavyzdžiui, Novorosijską mainais už 5 mln. dolerių grynaisiais ir prabangų namą Sočyje.

Darugystė su V. Putinu sukūrė pagrindus dar sunkesniems nusikaltimams. Pats R. Kadyrovas, kaip pasakojama tyrėjų, nors ir ne tiesiogiai, ėmė užsakinėti kitaip mąstančių, jį kritikuojančių žmonių, politinių konkurentų nužudymus. Mafijinės bendruomenės, vadovaujamos Čečėnijos lyderio, remiantis surinktais įrodymais, yra susijusios su daugybe žmogžudysčių, įskaitant ir V. Putino opozicionieriaus Boriso Nemcovo.

„<…> iki pirmosios Ramzano Kadyrovo kadencijos prezidento poste tikriausiai neliko gyvo nė vieno žmogaus, dalyvavusio jo iškilime į valdžią“. Dokumentikoje minima, kad prieš porą metų netikėtai mirę R. Kadyrovo sūnaus Adomo draugai – dar viena tokių „užsakymų“ istorija, nes šie socialiniuose tinkluose paviešino turinį, paskatinusį viešoms diskusijoms dėl Adomo homoseksualumo ir narkotikų vartojimo.

Atliktas žurnalistinis tyrimas pateikia ne tik žmogžudysčių detales, R. Kadyrovo priešų pažinčių tinklus, strategijas, Čečėnijos karo istorijos aspektus, schemą, kuria vadovas savinasi milijardines respublikos sumas, bet ir  jo asmeninio gyvenimo vingius. „Per pastaruosius metus buvome neįprasto, galima sakyti, viduramžių ritualo liudininkai“ – girdime filmo pradžioje, „<…> valdovo palikuonys titulus gauna ne už nuopelnus, o kraujo teise“ – taip apie R. Kadyrovo į aukštas pozicijas skiriamų atžalų, uošvių, marčių ir kitų giminių pomėgį atliepiama tyrimo žurnalistų.

Kitas Čečėnijos lyderio pomėgis, atskleidžiamas tyrime – moterys. Vieną oficialią žmoną, tariamai pagimdžiusią 14 vaikų, nurodęs „sultonas“, kaip įrodyta tyrime, išties jų turi keturias. Dvi iš jų, dar būdamos nepilnametės, pagimdė jo vaikus, viešumoje pristatomus kaip oficialios žmonos ir jo. Iš tikrų motinų R. Kadyrovas juos atima ir griežtai riboja jų bendravimą.

Bausmėmis moterims, nepilnamečių merginų persekiojimu garsus lyderis vieną iš savo meilužių už neargumentuotą „nepaklusnumą“ yra nužudęs, o jos vardu „Žanetta“ pavadinęs vieną Grozno degalinių. „Tai jo iškreipto humoro jausmo dalis“, – sakė vienas pašnekovų.

Teisiniame pasaulyje niekas – nei žmogžudystė, nei korupcija – negali paskatinti net pradėti tyrimo prieš Kadyrovą. Jis turi absoliutų imunitetą: tiek įstatymams, tiek moralei. Rusijos persekiojamos dokumentiniame filme-žurnalistiniame tyrime žiūrovų laukia nesuskaičiuojamai daug detalių apie Kadyrovų gyvenimą, įtaką, neliečiamumą, šeimą kaip instituciją ir žmogiškumo nuvertėjimą rusiškoje kultūroje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: