Josef A Aura Wertheim asm. arch. nuotr.

Šį savaitgalį keli tūkstančiai cirko artistų, klounų, akrobatų, lėlininkų klajojančių trupių žonglierių bei muzikantų iš viso pasaulio buvo pakviesti į Vatikaną specialiam susitikimui su popiežiumi Benediktu XVI. Mūsų šalį renginyje atstovavo vienintelis profesionalus Lietuvoje, tarptautinės „Europos Cirkų Asociacijos“ narys, direktoriaus Petro Variakojo vadovaujamas „Baltijos Cirkas“.

Įspūdžiais iš renginio su KaunoZinios.lt skaitytojais mielai sutiko pasidalinti „Baltijos Cirko“ direktoriaus dukra bei pavaduotoja Ieva Variakojytė. Pasak jos, pakvietimas į susitikimą Vatikane buvo labai netikėtas. Gavus pakvietimą buvo likę tik kelios paros pasiruošti kelionei. Tik atvykus į Romą, Šv. Petro aikštėje visus susitikimo dalyvius sveikino specialiai iškilminga proga pastatyta nedidelė cirko palapinė bei greta jos veikianti senovinė karuselė. Susitikimas organizuotas Tikėjimo metų sielovados tarybos iniciatyva, kuriai priklauso dalis Šventojo sosto renginių organizavimo.

Pirmąją susitikimo dieną visi dalyviai susirinko šventinėms mišioms Šv. Petro bazilikoje, į kurias buvo galima patekti tik su specialiais pakvietimais. Tuo tarpu antrąją dieną viskas prasidėjo triukšmingomis eitynėmis Via della Conciliazione keliu, kuris vedė link Šv Petro bazilikos. Pagrindinis antrosios dienos akcentas buvo susitikimas su popiežiumi Benediktu XVI Vatikano Pauliaus VI-jo salėje ir Jo Šventenybės sveikinimas susirinkusiems, palaiminimas bei palinkėjimai. Susitikimas prasidėjo italų ekvilibristų ir žonglierių pasirodymais. Atvykęs popiežius sulaukė daugybės ovacijų ir palaikymo šūksnių. Jis mielai stebėjo jaunųjų atlikėjų pasirodymus, taip pat teatrinį vaidinimą su senovinėmis lėlėmis.

“Mieli draugai, aplink save jūs skleidžiate džiaugsmingą atmosferą, sumažindami kitiems kasdienio darbo naštą. Jūs esate vyrai ir moterys, turintys stiprų vidinį “aš”, atsiverkite kontempliacijai ir dialogui su Dievu. Meldžiu, kad jūsų tikėjimas Kristumi ir savo ištikimybe Švenčiausiosios Mergelės Marijos galėtų išlaikyti jus tiek gyvenime tiek darbe. ” – po pasirodymų kreipėsi į susirinkusius popiežius.

“Tikiuosi, kad jūs randate bendruomenių, kur galite apsistoti, žmonių, kurie yra draugiški, o taip pat galite rūpintis savo dvasiniais poreikiais”, – sakė Benediktas XVI. Jis paragino vyriausybes geriau integruoti kilnojamąsias pramogas visuomenės gyvenime.

Benediktas XVI, garsėjantis kaip kačių mylėtojas, atkreipė ypatingą dėmesį į susitikime dalyvavusių liūtukų pora, susidomėjęs kalbėjosi su jų treneriu. Vienu metu Benediktas XVI net pasilenkė juos paglostyti, kas nėra lengva, atsižvelgiant į tai, kad 85-metų popiežius turi problemų su keliais, ir kartais naudojasi lazda.

Ieva Variakojytė, asmeninio archyvo nuotr.

Pasak I.Variakojytės, susitikimas su popiežiumi buvo labai šiltas ir visiems dalyvavusiems paliko milžinišką įspūdį. „Tai, kad „Baltijos Cirkas“ buvo įtrauktas į svečių sąrašą yra didžiulė garbė, jaučiame begalinį dėkingumą popiežiui ir renginio organizatoriams“- sakė ji.

Šie metai „Baltijos Cirkui“ buvo išties sėkmingi. Šiauliuose, Panevėžyje, Klaipėdoje, Vilniuje ir Kaune per 114 darbo dienų cirke apsilankė apie 40 tūkstančių žiūrovų. O „Baltijos cirko“ rudenį organizuotus svečių iš Sankt Peterburgo vizitą stebėjo 21 tūkst. žiūrovų. Pasirodymai specialiai buvo rodomi didžiosiose šalies arenose, nes cirko palapinėje atlikti numerius su pavojingais egzotiniais gyvūnais, tokiais kaip liūtai, ar aligatoriai yra nesaugu. Pasak I.Variakojytės žmonės Lietuvoje ima suprasti, kad kiekvienais metais „Baltijos Cirkas“ atveža kitą programą, kitus atlikėjus, numeriai nesikartoja, o pasirodymų kokybės kartelė iškelta labai aukštai. Šio sezono vinis buvo oro akrobatų Alinos ir Dmitrijaus Malko  bei Vladimiro Gorodecky egzotinių paukščių pasirodymai. Šiuo metu „Baltijos cirkas“ ruošiasi 2013 m. sezonui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: