Edvardas Žakaris ir Milda Petrauskienė lrs.lr arch. nuotr.

Praėjusios kadencijos parlamente daugiausiai teisės aktų projektų parengė ir užregistravo socialdemokratas Edvardas Žakaris, mažiausiai jo partijos bendražygė Milda Petrauskienė, rodo Seimo darbo statistika.

Jos duomenimis, aktyviausia įvairių teisės aktų teikėja ir pranešėja buvo konservatorė Irena Degutienė. Ji per ketverius metus iš viso pateikė 256 teisės aktų projektus. Tačiau daugelį projektų I.Degutienė privalėjo teikti kaip Seimo pirmininkė. Todėl realiu įstatymų leidybos aktyvistu galima laikyti E.Žakarį, pateikusį 125 projektus.

Iš I.Degutienės pateiktų projektų dauguma, beveik 95 proc., buvo priimti. Tuo metu iš opozicijoje dirbusio E.Žakario pateiktųjų priimta 20 arba 16 procentų.

“Didžiai daliai mano pateiktų projektų pritarta po pateikimo, jie šiuo metu yra svarstymo stadijoje. Atmesti tebuvo du-trys projektai”, – BNS sakė E.Žakaris.

Jis teigė praėjusios kadencijos Seime teiktus projektui perregistruosiantis ir pristatysiantis dabartiniam parlamentui.

Socialdemokratas tvirtino, kad visas jo parengtas ir užregistruotas įstatymų, kitų teisės aktų pataisas įkvėpė susitikimai su žmonėmis.

“Mano priimamasis aštuonerius metus dirba be pertraukų. Ateina žmonės ir pasakoja savo bėdas. Visus projektus padiktavo gyvenimas, žmonės, kūrybos čia nėra”, – kalbėjo parlamentaras.

Tarp aktyviausių įstatymo leidėjų praėjusiame Seime taip pat buvo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras (123 projektai), tuometinis Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys (107), jo partijos kolega Kęstutis Daukšys (106).

Statistika rodo, kad valdančiųjų teiktų projektų priimta gerokai daugiau, nei opozicijos atstovų. Pavyzdžiui, iš S.Šedbaro teiktųjų projektų 65 proc. priimti, tuo metu iš V.Gapšio – 19 proc., iš K.Daukšio – 17 procentų.

Opozicijoje buvusiame Seime dirbusi socialdemokratė M.Petrauskienė BNS sakė būtent dėl šios priežasties mažai rengusi ir teikusi projektų.

“O kas iš to, jeigu pateiki? Teik neteikęs, jeigu atmeta”, – tvirtino ji.

Per ketverius metus M.Petrauskienė inicijavo 14 projektų, trys priimti.

“Per kelias šios kadencijos dienas jau pateikiau trečdalį to, ką anksčiau per visą laiką”, – pabrėžė Seimo narė.

Buvęs Seimas dar mažiau – šešių – projektų sulaukė iš premjero pareigas ėjusio konservatoriaus Andriaus Kubiliaus, dešimt projektų pateikė švietimo ir mokslo ministras liberalas Gintaras Steponavičius, 12 – susisiekimo ministras liberalas Eligijus Masiulis. Jie dažniau parlamente pristatinėjo savo vadovautų ministerijų ar visos Vyriausybės teiktus įstatymų projektus.

Per ketverius metus šios kadencijos Seimas surengė 559 plenarinius posėdžius, priėmė daugiau kaip 2 400 teisės aktų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: