© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Venecijoje trečiadienį prasideda kino festivalis, į kurį žvaigždės atvyksta vandens taksi ir kurio programoje dominuoja režisūrinis kinas bei istorijos apie karą, poeziją ir mafiją.

Pirmasis seniausio pasaulyje kino festivalio ekranuose pasirodys meksikiečių režisieriaus Alejandro Gonzalezo Inarritu (Alechandro Gonsaleso Injaritaus) filmas “Žmogus-paukštis arba netikėta nežinojimo dorybė” (Birdman or the Unexpected Virtue of Ignorance), kuriame vaidina Michaelas Keatonas (Maiklas Kitonas) iš “Betmeno” (Batman).

Šiame filme, kuris su dar 19 juostų varžysis dėl prestižinio “Aukso liūto” apdovanojimo, M.Keatonas vaidina žlugusį aktorių, kažkada garsėjusį superdidvyrio vaidmeniu, o dabar bandantį pastatyti pjesę Brodvėjuje ir susigrąžinti buvusią šlovę.

Publikos numylėtinis A.G.Inarritu, kuris garsėja tokiais filmais kaip “21 gramas” (21 gramos) ir “Babelis” (Babel), palepino gerbėjus pakviesdamas ir kitus istorijų apie superdidvyrius veteranus, tarp jų – Emmą Stone (Emą Stoun) iš “Nepaprasto Žmogaus-voro” (The Amazing Spiderman) ir Edwardą Nortoną (Edvardą Nortoną) iš “Nerealiojo Halko” (The Incredible Hulk).

Tarp kitų nekantriai laukiamų pasaulinių premjerų bus Naujosios Zelandijos kūrėjo Andrew Niccolo (Endriaus Nikolo) “Good Kill” su Ethanu Hawke’u (Itanu Hoku), kuris vaidina bepiločio operatorų Afganistane, ir Davido Gordono Greeno (Deivido Gordono Grino) “Manglehorn” su Alu Pacino (Elu Pačinu), kuris vaidina anksčiau kalėjusį spynų meistrą sudaužyta širdimi.

Pagrindinei festivalio, kuris truks iki rugsėjo 6 dienos, vertinimo komisijai vadovaus prancūzų kino kompozitorius Alexandre’as Desplat (Aleksandras Deplat), tarp kurio darbų yra muzika “Karaliaus kalbai” (The King’s Speech) ir juostai “Haris Poteris ir Mirties relikvijos” (Harry Potter and the Deathly Hallows).

Antradienį A.Desplat buvo tarp kino šviesulių, gurkšnojusių prozeką festivalio atidarymo vakarėlyje terasoje ant stogo netoli Šv.Morkaus aikštės.

Dvi savaites truksiančio festivalio, kuriame taip pat netrūks iškilmingų renginių pajūryje ir raudonojo kilimo ceremonijų, direktorius Alberto Barbera (Albertas Barbera) atmetė kritiką, kad šiemet trūksta Holivudo žvaigždžių, ir sakė, kad organizatorių tikslas buvo sukurti erdvę aukštos kokybės, novatoriškiems filmams, kurie gali likti ir nepastebėti.

“Neturiu nieko prieš spindesį, bet tai negali būti vienintelis festivalio komponentas. Mintis yra tyrinėti šiandienos kiną su visu jo painumu”, – sakė jis.

Festivalis į Lido salą naujosios kartos menininkus vilioja trečius metus rengiamu “spragų finansavimo turgumi”, kur lėšų stokojantys jauni prodiuseriai susitinka su investuotojais ir platintojais.

Pernai Venecijos turguje apsilankė 25-iais proc. daugiau prodiuserių ir agentų, ypač – iš Kinijos, sakė A.Barbera.

Kritikai jau aptarinėja į konkursinę programą įtrauktą debiutinį turkų režisieriaus Kaano Mujdeci (Kaano Miuždedžio) vaidybinį filmą “Sivasas” (Sivas) apie berniuką, kuris susidraugauja su išgelbėtu koviniu šunimi Sivasu, kad apsisaugotų nuo smurtingos visuomenės.

Amerikietis Raminas Bahrani (Raminas Bahranis) savo dramoje “99 namai” (99 Homes) nagrinėja ekonominės krizės pasekmes ir pasakoja apie tėvą, bandantį atgauti savo namą, iš kurio buvo iškeldintas, o rusas Andrejus Končalovskis studijuoja vienatvės temą savo juostoje “Baltosios paštininko naktys” (Belyje noči počtaljona Alekseja Triapicyna).

Vienintelė dokumentinė konkursinės programos juosta yra Joshua Oppenheimerio (Džošua Openheimerio) “The Look of Silence”, jo pripažinto 2012 metų filmo “The Act of Killing” tęsinys, kuriame genocidą Indonezijoje išgyvenę žmonės susiduria su jų brolio žudikais.

Nekonkursinėje programoje bus parodyti JAV režisieriaus Peterio Bogdanovichiaus (Piterio Bogdanovičiaus) komedija “She’s Funny That Way” su Owenu Wilsonu (Ouvenu Vilsonu) ir Jennifer Aniston (Dženifer Aniston), amerikietės Lisos Cholodenko (Lizos Cholodenko) HBO keturių dalių serialas “Olive Kitteridge” su Billu Murray (Bilu Miurėjumi) ir Joe Dante’o (Džo Danto) siaubo komedija “Burying the Ex”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: