© P.Peleckio / prezidente.lt nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį susitikusi su Vilniuje viešinčiu Japonijos parlamento Aukštųjų rūmų pirmininku Masaakiu Yamazakiu (Masakiu Jamazakiu) padėkojo Japonijai už paramą Lietuvos narystei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO).

Pasak prezidentės, Lietuva itin vertina Japonijos palaikymą Lietuvos narystei EBPO. “Japonija yra viena labiausiai išsivysčiusių valstybių pasaulyje. Jos parama ir patirtis naudinga ne tik skatinant Lietuvos ekonomikos konkurencingumą, bet ir įgyvendinant ambicingą pasirengimo narystei EBPO planą”, – sakoma Prezidentūros išplatintame pranešime.

Šalies vadovės teigimu, Lietuvos narystė organizacijoje, kurios narėmis gali tapti tik ekonomiškai stiprios ir stabilios valstybės, skatins tarptautinių rinkų pasitikėjimą Lietuva, darys ją patrauklesne užsienio investicijoms. “Narystė šioje organizacijoje duos didelę naudą Lietuvos ekonomikai ir verslui. Drauge tai ir svarbus Lietuvos tarptautinis pripažinimas”, – pažymi Prezidentūra.

Taip pat aptartas tolimesnis dvišalis bendradarbiavimas mokslo ir inovacijų srityje, bendri mokslininkų projektai aukštųjų technologijų ir gyvybės mokslų srityse. Japonija yra pripažinta aukštųjų technologijų lyderė pasaulyje.

Japonijos parlamento pirmininkas padėkojo už mūsų šalies paramą derybose dėl ES ir Japonijos strateginės partnerytės bei laisvosios prekybos sutarčių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiu, teigia Prezidentūra.

Lietuvoje viešintis aukštas Japonijos atstovas pirmadienį taip pat susitiko su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene. “Jau daug metų Lietuva ir Japonija palaiko puikius politinius ryšius. Esame bendraminčiai, laikomės bendrų vertybių. Malonu pažymėti, kad ryšiai tarp mūsų valstybių gilėja ir plečiasi, o tai ypač svarbu dabartinėje geopolitinėje situacijoje, kai stabilumo trūksta tiek mūsų, tiek jūsų regione”, – susitikime pabrėžė L.Graužinienė.

Seimo pirmininkė padėkojo M.Yamazakiui už nuolatinę Japonijos vyriausybės paramą naujos atominės elektrinės projektui ir bendrovei “Hitachi” už jos aktyvią veiklą ir pasiūlymus plėtoti bendradarbiavimą Lietuvoje.

“Šių metų kovo pabaigoje pagrindinės Lietuvos politinės partijos pasirašė susitarimą dėl 2014-2020 m. Lietuvos Respublikos užsienio, saugumo ir gynybos politikos pagrindinių strateginių gairių, kuriuo siekiama kuo sparčiau įgyvendinti energetinius projektus ir stiprinti energetinę nepriklausomybę. Todėl bendradarbiaudami su Japonija ir jos aukštųjų technologijų įmonėmis sieksime spartaus užsibrėžtų tikslų įgyvendinimo”, – Seimo Ryšių su visuomene skyriaus išplatintame pranešime cituojama L.Graužinienė.

Japonijos parlamento Patarėjų rūmų pirmininkas patikino, kad Japonija remia Lietuvą jos energetinės nepriklausomybės vystyme ir padės ilgamete sukaupta patirtimi bei technologijomis. M.Yamazakis taip pat pakvietė Seimo pirmininkę L.Graužinienę su vizitu apsilankyti Japonijoje.

Japonijos delegacijos vizito programoje taip pat numatytas susitikimas su premjeru Algirdu Butkevičiumi.

Svečiai lankysis Trakuose, taip pat Kaune, kur numatytas apsilankymas Sugiharos namuose ir Azijos studijų centre.

Japonijos parlamentas susideda iš dvejų rūmų: žemesniųjų, vadinamų Atstovų rūmais, ir aukštesniųjų, vadinamų Patarėjų rūmais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: