© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė perskaitė ketvirtąjį metinį pranešimą Seime. Kviesdama visus atviro pokalbio apie Lietuvos vietą pasaulyje ir padėtį šalyje, Prezidentė pabrėžė pačių žmonių indėlį keičiant Lietuvą, pajudėjusias permainas ir atkreipė dėmesį į naujas grėsmes valstybės raidai.

„Po daugybės mums tekusių išbandymų, mus vėl lydi sėkmė. Šiemet Lietuvos vardas ne kartą skambėjo tarp Europos geriausiųjų – ekonomikos, sporto, inovacijų, investicijų ir kitose srityse. Europa ir pasaulis įvertino mūsų žmonių pastangas. Mažutė Lietuva virsta neeilinių gebėjimų šalimi“, – sakė Prezidentė.

Šalies vadovė paragino visus tapti tikrais savo valstybės šeimininkais ir neleisti Lietuvoje tvarkytis svetimiems: „Jeigu kiekvienas ten, kur esame, pakeisime tai, ką galime, tuomet turėsime namus, kuriuose ir augti gera, ir pasenti nebaisu.“

Prezidentės teigimu, permainos pajudėjo ten, kur neabejodami ėmėmės atsakomybės ir ryžtingų veiksmų. Teismų sistemoje prasidėjo esminių pokyčių metas, kai patys teisėjai pradėjo netoleruoti aplaidžiai dirbančių kolegų.

„Šalyje vis dar galima „nusipirkti infarktą“, bet darosi vis sunkiau „nusipirkti“ teisėją. Ir tik todėl, kad patys teisėjai nenori būti perkami“, – pabrėžė valstybės vadovė.

Kai teisėsaugos pareigūnai išdrįso būti nepriklausomi nuo politikų, konkrečių rezultatų ėmė duoti ir kova su korupcija: teismus pasiekė 20 baudžiamųjų bylų dėl neteisėto praturtėjimo ir vyksta dar 139 ikiteisminiai tyrimai, dėl pasikėsinimų neteisėtai gauti ES paramą vien FNTT pareigūnai atliko 80 ikiteisminių tyrimų.

Pasak Prezidentės, patys savo jėgomis stabilizavome ir ekonominę bei finansinę padėtį šalyje. Tačiau tik nuoseklūs veiksmai ekonomikos augimo prognozes gali paversti realia nauda kiekvienam Lietuvos žmogui.

„Nuo Vyriausybės priesaikos praėjo jau 6 mėnesiai – po ilgo pasirengimo dirbti jau pats laikas pradėti dirbti. Jeigu norime gyventi geriau, turime dirbti greičiau ir daugiau. Politinės valios stoka, sudėtingas sprendimų mechanizmas, negebėjimas operatyviai reaguoti, laiko gaišimas darbo grupėse – gali būti labai nuostolingi ir net pragaištingi valstybei“, – teigė Prezidentė.

Pasak Prezidentės, ekonomiškai pažeidžiamus mus daro ir energetinė priklausomybė. Šalies vadovės teigimu, kol nesutardami ir neapsispręsdami blaškomės kurdami jau septintą Nacionalinę energetikos strategiją, už mus sprendžia slapti „Rosatom“ vizitai, paslaptingi „Gazprom“ memorandumai ir pseudožaliųjų kuriami filmukai.

„Vien ties ekonominės naudos formulėmis ir kainų skaičiuokle užstrigę politikai gali iš energetinio saugumo kelio išsukti valstybei pragaištingu vienadienės naudos takeliu. O tai reiškia, kad energetinis savarankiškumas ir laisvė gali tapti mainų objektu, kaip valdančiosios koalicijos politinių susitarimų įkaite jau tampa lietuvių kalba“, – sakė šalies vadovė.

Pasak Prezidentės, geopolitiniai interesai lemia ir mūsų užsienio politikos kryptis. Todėl Lietuvos žmonių saugumui svarbius signalus turi gebėti fiksuoti ne tik žvalgybos, bet ir diplomatų radarai. Taip pat svarbu atsirinkti – kur siūlomas tikrai broliškas petys, o kur draugystė iš išskaičiavimo.

Kalbėdama apie šalies saugumą Prezidentė atkreipė dėmesį į internetinės erdvės pažeidžiamumą.

„Pirmoji vieša ataka prie Lietuvos internetinę erdvę – rimtas įspėjimas, kad būtina stiprinti savo gynybinius gebėjimus. Tokią ataką įvardyčiau tarptautinio terorizmo apraiška. Todėl turime pirmiausia patys ginti savo valstybę visose srityse“, – teigia valstybės vadovė.

Prezidentė taip pat pabrėžė kokybiško visuomenės informavimo svarbą, nes suklaidinta ir supriešinta tauta lengviau manipuliuoti.

„Valstybės institucijos savo veiklos viešinimui kasmet išleidžia apie 60 – 70 milijonų litų, tačiau gauti objektyvią ir suprantamą informaciją šiandien žmogui tampa tikru iššūkiu. Patikimų faktų stoka ir klaidinančių pranešimų gausa, interesų grupių pinigų iškreipiamos žinios atima iš mūsų žmonių teisę rinktis ir spręsti patiems. Farsu paverčia net tautos referendumą“, – sako Prezidentė.

Baigdama pranešimą Prezidentė pabrėžė svarbiausio tautos susitarimo – Konstitucijos svarbą: “Kai kam pareiga gyventi pagal šį susitarimą kartais dar atrodo per sunki. Tačiau tai vienintelis kelias į pasitikėjimą vienas kitu ir savo valstybe. Tai mūsų išlikimo garantas. Laisvė trapi. Tik ginama mūsų vienybės ir saugoma mūsų širdyse ji išlieka.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: