Pristatyti 2011-2013 metų bendrieji ugdymo planai
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Švietimo ir mokslo ministerija patvirtino 2011-2013 m. pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendruosius planus. Šie teisės aktai suteikia mokyklai daugiau laisvės įgyvendinant dalykų programas, organizuojant ugdymo procesą ir teikiant mokiniui reikalingą mokymosi pagalbą.

„Dabar mokykla galės savarankiškai kurti mokyklos ugdymo turinį ir priimti sprendimus, kaip mokyti tuos vaikus, kurie pasižymi ypatingais gabumais ir tuos, kuriems reikia papildomos pagalbos, – sako švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

– Mokyklai suteikiama proga panaudoti savo kūrybines galias, sukauptą patirtį ir kartu prisiimti atsakomybę už ugdymo proceso rezultatus“.

Svarbi naujovė – laikinos mokymosi grupės, kuriose, kad ir vienas ar du mokiniai, priklausomai nuo mokyklos turimų lėšų, galės diferencijuotai mokytis pasirinktų dalykų. Papildomos pedagoginės pagalbos gali prireikti tiems, kurie dėl ligos ar kitų priežasčių atsiliko nuo bendro kurso.

Jeigu pagrindinės mokyklos mokinys patiria mokymosi sunkumų, pavyzdžiui, tėvams grįžus iš ilgalaikio buvimo užsienyje, arba mokosi itin sėkmingai, jam gali būti sudaromi individualūs įvairių formų mokymosi planai.

Vidurinio ugdymo programų bendrosiose nuostatose mokyklos skatinamos sudaryti sąlygas mokiniams užsiimti savanoriška veikla, formuoti savo pasiekimų aplankus ir pan.

Nuo ateinančiųjų mokslo metų visi vienuoliktų klasių mokiniai pradės mokytis pagal bendrą lietuvių kalbos ir literatūros programą.

Mokiniams, besimokantiems tautinių mažumų mokyklų 11-ose klasėse, lietuvių kalbos pamokų skaičius didėja po 1,5 pamokos per savaitę, 5–8-ose klasėse – dviem pamokomis, 9–10-ose klasėse – puse pamokos, pradinėse – viena pamoka per savaitę daugiau negu iki šiol.

Viduriniame ugdyme užsienio kalbos bus mokomasi pagal Europos Sąjungoje priimtus lygius A1, A2, B1, B2. Ir privalomajai, ir pasirenkamajai kalbai skiriamas vienodas pamokų skaičius per dvejus metus, taip pat bus stiprinamas antros užsienio kalbos mokymasis.

Bendruosiuose planuose akcentuojama būtinybė skatinti tėvų partnerystę, organizuojant įvairesnes ugdymo formas, įtraukiant juos į mokinių karjeros planavimo užsiėmimus.

Kitais mokslo metais 5-12 kl. mokiniams numatytos papildomos trumpos vienos ir dviejų dienų atostogos vasario mėnesį ilgiausiu mokymosi periodu – tarp Kalėdų ir Velykų.

Bendrieji ugdymo planai atnaujinami kas dveji metai. Rengiant šį projektą buvo įtraukti mokyklų vadovai, jų pavaduotojai, mokytojai, savivaldybių atstovai.

Dokumentuose yra daugiau rekomendacinio pobūdžio nuostatų, o ne griežto reguliavimo. Tai leis mokykloms efektyviau, lanksčiau organizuoti ugdymą, geriau prisitaikyti prie mokinių ir mokyklos bendruomenės poreikių.

2011-2013 m. bendruosius ugdymo planus galite rasti čia.

Švietimo ir mokslo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: