Prognozė: butų kainos Kaune - mažės, Klaipėdoje - didės
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kainos kils ar kris – nuolatinis klausimas, kalbant apie nekilnojamąjį turtą. Savininkai nežino, parduoti savo turtą dabar ar laukti kainų augimo, o pirkėjai abejoja, ar jiems jau palankiausias metas įsigyti nuosavus namus.

Kilus tokioms abejonės, išanalizuoti vykę nekilnojamojo turto rinkos pokyčiai ir atlikta prognozė, kokių pokyčių galima tikėtis artimiausioje ateityje.

Butų kainų kitimo tendencijos Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje per paskutinius kelerius metus buvo panašios, rodo portalo Aruodas.lt skelbimų statistika.

2008 m. pradžioje sprogo nekilnojamojo turto burbulas ir vidutinės skelbimuose siūlomos butų kainos krito. Vilniuje ir Klaipėdoje kainų kritimas fiksuojamas maždaug iki 2010 m. vidurio, šių miestų kainų tendencijos apskritai buvo beveik vienodos.

Daugiau skirtumų tarp kainų tendencijų pagal miestus matyti tik Kaune. Šiame mieste parduodamų butų kainos labiau išlaikė tendenciją kristi – antroje 2009 m. pusėje pastebėtas didesnis skelbimuose siūlomų butų kainų kritimas nei kituose miestuose. Minėtu laikotarpiu Kaune parduodamų butų kainos pastebimai atitolo nuo Vilniaus ir labiau priartėjo prie Klaipėdos.

Išanalizavus vidutines skelbimuose siūlomas butų kainas, 2011 m. antroje pusėje Vilniuje fiksuojama tendencija, kad kainos kilo, Kaune – stabilizavosi, o Klaipėdoje – krito.

Kalbant apie parduodamų butų pasiūlą, matyti rinkos aktyvumo svyravimų. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje skelbimų skaičius ypač didėjo butų kainoms krintant (didžiausias pasiūlos augimas fiksuotas 2008 m. liepą – 2009 m. spalį), o, kainoms stabilizavusis, pasiūla sumažėjo (mažiausias pokytis fiksuojamas tik Klaipėdoje). Manytina, kad tam įtakos turėjo butų savininkų noras parduoti turimą nekilnojamąjį turtą kuo greičiau, kol kainos dar labiau nenukrito.

Nuo 2010 m. I-ojo ketvirčio pabaigos, kai butų kainos jau kurį laiką buvo stabilios, užfiksuotas butų pasiūlos augimas, kuris vis dar tęsėsi ir šių metų spalio mėnesį.

Butų Vilniuje ir Kaune kainoms skelbimuose statistiškai reikšmingos sezono įtakos nebuvo užfiksuota – tam tikro sezono metu ryškesnių kainų pokyčių būta tik Klaipėdoje. Klaipėdos mieste siūlomos butų pardavimo kainos kai kuriais metų mėnesiais buvo atvirkščiai proporcingos skelbimų skaičiui.

Skelbimų skaičius Klaipėdoje vasaros mėnesiais nekrito kaip kituose miestuose. Tai galima sieti su tuo, jog Klaipėda – pajūrio miestas, ir susidomėjimas jame esančiu nekilnojamuoju turtu vasarą suaktyvėja labiau nei esančiu kituose miestuose.

Įvertinus butų kainų skelbimuose ir skelbimų skaičiaus kitimo tendencijas nuo 2008 m., artimiausiems 3-4 mėnesiams prognozuojama, kad Vilniuje esančių butų kainos liks stabilios, o skelbimų skaičius pastebimai mažės.

Kaune skelbimuose pateikiamos parduodamų butų kainos turėtų išlaikyti tendenciją mažėti, o skelbimų skaičius turėtų pastebimai didėti.

Iš prognozės matyti, kad Klaipėdoje siūlomos butų kainos turėtų išlaikyti tendenciją didėti, tačiau nesparčiais tempais. Žiemos pradžioje prognozuojamas nežymus pasiūlos augimas, tačiau vėliau pasiūla turėtų kardinaliai kristi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: