Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Į Lietuvą importuojamos gamtinės dujos spalio ir lapkričio mėnesiais gali kainuoti bene trečdaliu daugiau nei pernai, prognozuoja ekspertai.

“Lietuvos žinios” pirmadienį rašo, jog didžiausią įtaką dujų kainai daro brangstanti nafta ir euro atžvilgiu stiprėjantis doleris.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas mano, kad dujos rudeniop pasieks gegužės mėnesio aukštumas ir vidutiniškai kainuos daugiau nei pernai.

“Galime prognozuoti, kad dujos rudenį gali kainuoti panašiai kaip pavasarį, kai pasiekė maksimumą, tai yra spalio ir lapkričio mėnesiais tikrai kainuos daugiau kaip 1400 litus už tūkstantį kubinių metrų. Tokia kaina laikysis maždaug iki sausio. Paskui galbūt truputį sumažės, nes vasarą nafta buvo šiek tiek atpigusi”, – sakė V.Jankauskas.

Antras veiksnys, darantis įtaką gamtinių dujų kainai, – dolerio ir euro kursas. V.Jankauskas primena, kad kursas šiek tiek stabilizavosi, tačiau ties riba, kai doleris buvo sustiprėjęs.

“Brangstant doleriui Lietuvai reikia daugiau eurų norint įsigyti tą patį naftos ar dujų kiekį. Tik pastarosiomis savaitėmis JAV doleris šiek tiek atpigo bei stabilizavosi naftos kaina”, – sakė banko “Swedbank” vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Ekspertų nuomone, ateityje dujos galėtų pigti daugiausia dėl globalinių reiškinių, pavyzdžiui, pradėjus žemyninėje Europoje eksploatuoti pigių skalūnų dujų telkinius. Tai jau atsitiko Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur dujos kelis kartus pigesnės nei Senajame žemyne.

Reklama: dujų tiekėjas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: