(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Švietimo ir mokslo ministerijoje vyko konferencija „JESSICA– valstybinių aukštųjų mokyklų studentų bendrabučių atnaujinimo finansavimas“, kurioje kalbėta apie spartesnę bendrabučių renovaciją, pasinaudojant Europos investicinio banko programos JESSICA galimybėmis.

Pasak švietimo ir mokslo viceministrės Nerijos Putinaitės, bendrabučių atnaujinimo klausimai ypač aktualūs, nes tiesiogiai susiję su studijų kokybe. Visiems sovietmečiu statytiems bendrabučiams būtinas atnaujinimas.

„Šiais metais Vyriausybė bendrabučių renovacijai skyrė 30 milijonų litų – tai didžiausia metinė pinigų suma per pastaruosius kelis metus. Tačiau tai tėra tik nedidelė dalis lėšų poreikio. Svarbu, kad, atnaujinant bendrabučius, galėsime pasinaudoti programos JESSICA teikiamomis palankomis galimybėmis. Vykdoma mokslo ir studijų reforma pirmą kartą suteikė galimybes aukštosioms mokykloms, persitvarkiusioms į viešąsias įstaigas, savarankiškai skolintis ir priimti sprendimus dėl joms patikėto turto gerinimo. Tikimės, kad pirmieji pagal šią programą renovuoti bendrabučiai bus sėkmės pavyzdžiai. Ministerija palaikys aukštųjų mokyklų iniciatyvą dalyvauti programoje ir padės bendradarbiauti su Europos investiciniu banku“,- sakė viceministrė.

Konferencijoje pristatyta mokslo ir studijų reformos ir valstybinių aukštųjų mokyklų studentų bendrabučių atnaujinimo programos apžvalga, finansavimo modelis.

Renginyje dalyvavo Švietimo ir mokslo, Finansų, Aplinkos apsaugos ministerijų, Vyriausybės, komercinių bankų, aukštųjų mokyklų, Europos investicinio banko atstovai, JESSICA investicinio komiteto nariai.

2005-2009 m. universitetų, kolegijų bendrabučių renovacijai skirta per 70 mln. Lt. Apskaičiuota, kad visų bendrabučių renovacijai iš viso reikia nemažiau kaip 240 mln. Lt.
Atnaujinant bendrabučius numatoma, kad jie pirmiausia bus apšiltinami, atliekamos stogo, durų rekonstrukcijos, keičiami langai, balkonai, šildymo sistema ir kt.

JESSICA – Europos Komisijos, bendradarbiaujančios su Europos investicijų banku ir Europos plėtros banko taryba, iniciatyva, subsidijų, investicijų į nuosavą kapitalą ir paskolų forma. Pagal JESSICA programą 2007-2013 m. yra galimybė dalį Lietuvai skirtų ES struktūrinių fondų lėšų panaudoti pastatų atnaujinimo ir plėtros projektams.

Lietuva yra viena pirmųjų valstybių Europoje Sąjungoje, pasitelkusi JESSICA programą energijos vartojimo efektyvumui didinti.

LR Švietimo ir mokslo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: