© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Išrinktas Vilniaus meras kartoja, kad kreditorių pasitikėjimą praradusiam Vilniui turėtų tekti didesnė gyventojų pajamų mokesčio dalis. Remigijus Šimašius mano, kad tokiu būdu pavyktų sumažinti miesto skolą, nes dabar tiek vietos, tiek užsienio kreditoriai jam nebeskolina.

“Kalba eina apie skolų stabilizavimą ir gerai būtų, jei skaičiai imtų mažėti. Norint, kad miestas būtų apšviestas, reikės papildomai skolintis. (…)Suvokdamas, kad finansinė duobė ir finansinis minų laukas yra sunkus iššūkis ir efektyvus tvarkymasis gali išspręsti didžiąją dalį problemų, esu tikras – atgavus pasitikėjimą kreditorių akyse, Vilnius galės tikėtis adekvačios gyventojų pajamų mokesčio dalies ir kitų aspektų dėl sklandaus visų institucijų darbo”, – po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite antradienį sakė liberalas R.Šimašius.

Anot jo, miesto apšvietimui skolintis reikės dar šiemet – suma gali siekti 63 mln. eurų ar mažiau.

“Jei Vilniaus savivaldybė atliks gerai namų darbus, tai yra išskaidrins finansų sistemą, pradės susiskaičiuoti, kas kur yra, tai aš neabejoju, kad tokiu atveju skolintojų atsiras. Aišku, klausimas, kaip greitai tai pavyks padaryti”, – pridūrė R.Šimašius.

Pasak jo, be finansinių problemų, kalbėta ir apie savivaldybės įmonių veiklos skaidrinimą – į tai atkreipė dėmesį ir D.Grybauskaitė.

“Prezidentė ir sostinės meras aptarė, kaip pakeisti sostinės padėtį ir, prezidentės teigimu, tam pirmiausia yra būtina ne tik kalbėti ir tikėtis paskolų restruktūrizavimo, su Vyriausybės pagalba didinant gyventojų pajamų mokesčio dalį, bet nuo pirmos dienos atsakingai tvarkytis ir ieškoti tų vidinių resursų, kaip gi stabilizuoti miesto finansus”, – žurnalistams sakė prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Anot jos, prezidentė atkreipė dėmesį, jog reikėtų audituoti ir paviešinti neteisėtus, rizikingus ar nuostolingus savivaldybės įmonių sandorius, be to, reikia skaidrinti viešuosius pirkimus – tai padėtų stabilizuoti ir sumažinti šiuo metu 388 mln. eurų siekiančią savivaldybės skolą.

“Būtinas skaidrumas įmonių valdyme. Reikia depolitizuoti valdybas ir administraciją”, – tvirtino D.Ubinaitė.

Anot išrinktojo mero, savivaldybės ir jos įmonių veiklą bus bandoma skaidrinti atlikus auditą – jis parodys, kur galima dirbti efektyviau bei atskleis nuostolingiausias veiklos sritis. Pasak R.Šimašiaus, bus bandoma sukurti naują savivaldybės įmonių valdybų rinkimo tvarką.

“Mano tikslas yra dar šį pavasarį suformuoti tvarką, kaip atrenkami kandidatai į valdybos narius, o vadovų parinkimas yra valdybų kompetencija”, – teigė R.Šimašius.

Jis kol kas neatskleidė, kas gali užimti savivaldybės administracijos vadovo pareigas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: