Rekonstruojamame LFF stadione - pirmosios rungtynės
(c) LFF.lt archyvo nuotr.

Pirmasis Lietuvos futbolo federacijos stadiono rekonstrukcijos etapas baigtas. Naująją stadiono aikštę šį šeštadienį, rugsėjo 10 d., išbandys namo sugrįžęs VMFD „Žalgiris“ – vilniečių ekipa jėgas rekonstruojamame stadione išbandys A lygos dvikovoje su „Klaipėdos“ komanda. Šia proga visi futbolo gerbėjai kviečiami rungtynes stebėti nemokamai.

Naujos kartos dirbtinė danga – visam Vilniaus futbolui

LFF stadiono rekonstrukcija prasidėjo šią vasarą – pirmame etape buvo paklota naujos kartos dirbtinė danga. Aikštė stadione įrengta pagal 10-ies LFF standartinių matmenų dirbtinių dangų projektą.

LFF prezidento Liutauro Varanavičiaus teigimu, renkantis stadiono dangą pirmiausia buvo galvojama apie Vilniaus futbolo masiškumą.

„Futbolo mėgėjai Vilniuje puikiai žino, kaip sunku rasti vietą treniruotėms ar rungtynėms. Todėl vienintelis logiškas pasirinkimas buvo dirbtinės dangos aikštė, kurioje galima žaisti ar treniruotis visą dieną, o ne tik kelis kartus per savaitę, kaip kad diktuoja natūralios vejos priežiūros sąlygos“, – sakė L. Varanavičius, -„ Tikiuosi, kad tai tik pirmas žingsnis vystant futbolo infrastruktūrą sostinėje“.

LFF prezidento teigimu, optimistiškai nuteikia palankus Vilniaus miesto vadovų požiūris į futbolo vystymą sostinėje. „Pagaliau pradėti futbolo komplekso Naujojoje Vilnioje projektavimo darbai, o Vilniaus meras Artūras Zuokas asmeniškai lankėsi LFF stadione ir teigiamai įvertino naują aikštę, kuri buvo įrengta per optimaliai trumpą laiką“.

LFF generalinio direktoriaus Juliaus Kvedaro teigimu, bus stengiamasi, kad ši aikštė patenkintų visų norinčių žaisti futbolą poreikius.
„Pirmenybę teiksime vaikams. Kol vyksta stadiono rekonstrukcijos darbai, aikštės panaudojimo galimybės ir sąlygos gali būti apribotos, bet manome, kad ateityje aikštė bus užimta nuo 8 ryto iki 23 valandos vakaro“, – kalbėjo J.Kvedaras.

Vilnius – penktasis miestas su LFF dovanota pilnų matmenų aikšte

Moderni dirbtinės dangos aikštė stadione įrengta per itin trumpą laiką – lyginant su įprastu dangos įrengimo procesu – siekiant, kad Vilniuje galėtų vykti A lygos rungtynės. Dėl stadionų ir infrastruktūros trūkumo iki šiol šalies čempionate žaidusiai „Žalgirio“ ekipai tekdavo namų rungtynes žaisti Kaune, Marijampolėje arba Alytuje.

Tikimasi, kad LFF stadiono dirbtinės dangos aikštei per artimiausius mėnesius bus suteiktas aukščiausias Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) kokybės įvertinimas, kuris leistų aikštėje rengti beveik visas svarbiausias FIFA bei Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) turnyrų rungtynes – pavyzdžiui UEFA Čempionų lygos dvikovas iki pusfinalio.

Pagal 8 mln. vertės standartinių dirbtinių dangos aikščių projektą naujos kartos aikščių dangas LFF iš viso dovanojo 10-čiai Lietuvos regionų. Pernai dirbtinės dangos jau paklotos Gargžduose, Kėdainiuose, Kaune ir Panevėžyje, parengiamieji darbai atliekami Tauragėje, Alytuje, planų turi ir kiti miestai.

LFF siekia, kad 2012 metais dešimt Lietuvos regionų turėtų FIFA kokybės standartus atitinkančias modernias dirbtinės dangos aikštes. Lietuvos futbolo strategijoje 2010-2020 metams numatyta šalyje įrengti 300 standartinių matmenų natūralių arba dirbtinės dangos aikščių.

Rekonstrukcijos darbai tęsis iki kitų metų pavasario

Su aikštės įrengimu LFF stadione lygiagrečiai vyksta ir kiti rekonstrukcijos darbai. Numatoma visą pagrindinę tribūną apdengti stogu, išplėsti ar renovuoti įvairias patalpas rungtynių dalyviams, žiniasklaidai, VIP svečiams, atnaujinti tribūnas bei atilikti kitus darbus.

„Pasitvirtina sena statybininkų išmintis, kad pastatyti naują objektą yra greičiau ir kainuoja mažiau, nei rekonstruoti seną. Stadiono rekonstrukcijos eigoje paaiškėjo nenumatytų darbų ir kliūčių, dėl kurių net teko koreguoti stadiono projektą. Kaip bebūtų, darome viską, kad kitam futbolo sezonui stadionas būtų visiškai parengtas“, – sakė projektą koordinuojantis LFF generalinio direktoriaus pavaduotojas Edvinas Eimontas.

Rekonstrukcijos darbus planuojama užbaigti kitų metų pavasarį, po jų stadiono infrastruktūra atitiktų UEFA 3 kategorijos reikalavimus. Šios kategorijos stadione leidžiama surengti tarptautines rinktinių rungtynes, taip pat tolimesnių UEFA Čempionų lygos ir UEFA Europos lygos atrankos etapų dvikovas. Lietuvoje šiuo metu nėra nė vieno UEFA 3 kategorijos stadiono.

Rekonstrukcijos projekte numatyta, kad ateityje stadioną galima būtų pritaikyti ir UEFA 4 kategorijos reikalavimams – iki 8 tūkstančių praplečiant žiūrovų vietų skaičių.

Planuose taip pat numatyta vieta nepilnų matmenų futbolo maniežui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: