© Vilmanto Ramono nuotr. KaunoZinios.lt

JAV pareigūnai pranešė, kad Rusijoje gimęs programuotojas, sukūręs kompiuterinį virusą, kuris užkrėtė apie milijoną kompiuterių visame pasaulyje, atverdamas kelią mažiausiai 50 mln. dolerių neteisėtam pasisavinimui, padarė kaltės pripažinimo federaliniame teisme.

Vienas prokuroras trečiadienį sakė per spaudos konferenciją, jog Nikita Kuzminas pripažino esantis kaltas dėl įsibrovimo į kompiuterius ir sukčiavimo 2011 metų gegužę.

Prokuroras Preetas Bharara (Pritas Bharara) nurodė, kad N.Kuzminas 2005 metais sukūrė virusą “Gozi”, kurį panaudojo pernai, kad galėtų prieiti prie JAV kosminės agentūros kompiuterių.

Pasak jo, N.Kuzminui pripažinus savo kaltę, lapkritį buvo suimtas vienas jo bendrininkas Latvijoje, o praeitą mėnesį – kitas padėjėjas Rumunijoje.

Įsibrovimai į Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) sistemą buvo vykdomi nuo 2007 gruodžio 14-osios iki pernai rugpjūčio 9-osios, kai buvo užkrėsti apie 190 šios agentūros kompiuterių, sakoma teismo dokumentuose. Nuo praeitų metų gegužės iki rugpjūčio užkrėsti kompiuteriai siuntė duomenis be vartotojų patvirtinimo, įskaitant internetinio susirašinėjimo žinutes.

Teismo dokumentuose nurodoma, kad Rumunijos pilietis Mihai Ionutas Paunescu (Mihajus Jonutas Paunesku) sukūrė sistemą internete, leidžiančią kitiems vartotojams dalinti žalingomis programomis, padarant dešimčių milijonų dolerių vertės žalą ir paveikiant per milijoną kompiuterių visame pasaulyje.

M.I.Paunescu buvo suimtas Rumunijoje, o Latvija suėmė savo pilietį Denisą Calovskį, pateikus kaltinimus dėl sukčiavimo bankuose.

Abi šalys nagrinėja JAV prašymus dėl šių asmenų ekstradicijos.

Kaip rodo teismo dokumentai, D.Calovskis yra patyręs kompiuterių programuotojas, kurį vienas sąmokslininkas įkalbėjo patobulinti virusą, kad jis sudarytų sąlygas išgauti iš aukų papildomą asmeninę informaciją, tokią kaip motinos mergautinė pavardė.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: