Williamas Hague © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusija slapta siunčia į rytų Ukrainą kovotojus ir lieja “milžinišką propagandos srautą”, siekdama sužlugdyti vėliau šį mėnesį planuojamus prezidento rinkimus, Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague’as (Viljamas Heigas) pareiškė trečiadienį per vizitą Kijeve.

Jeigu šios Maskvos pastangos bus sėkmingos, tai taps “siaubingu smūgiu demokratijai”, pridūrė W.Hague’as, kuris kaltina Rusiją, kad ši režisuoja referendumą dėl Ukrainos rytinių regionų nepriklausomybės ateinantį savaitgalį ir tuo sukeltų pavojų gegužės 25 dieną vyksiantiems prezidento rinkimams.

“Neturi kilti jokių abejomių, kad Rusijos vyriausybės bando surežisuoti šį konfliktą ir provokacijas rytinėje ir pietinėje Ukrainoje”, – sakė W.Hague’as po susitikimo su Ukrainos lyderiais.

“Artimiausias tikslas – sužlugdyti gegužės 25 dienos rinkimus, nors jie taip pat gali bandyti rasti pretekstą intervencijai”, – perspėjo britas.

Pasak W.Hague’o, Ukrainos kariai kovoja ne tik su prorusiškais separatistais, bet ir su tomis pačiomis specialiosiomis pajėgomis, kurias Rusija buvo nusiuntusi į Krymą prieš jo aneksavimą kovą.

“Aišku, kad vadovaujantys šių pajėgų elementai, sprendžiant iš jų apmokymo, jų apginklavimo, jų elgesio, kuris yra toks pat kaip infiltruotųjų Kryme, yra ne paprastos prorusiškos pajėgos, jos yra Rusijos pajėgos”, – sakė jis.

Tuo pat metu “vykdoma milžiniška propaganda, kuriai diriguoja Maskva”, kalbėjo W.Hague’as.

Rusija siekia bet kokia kaina neleisti įvykti Ukrainos prezidento rinkimams, sakė jis.

“NEPRIIMTINAS SPAUDIMAS”

Britanijos užsienio reikalų sekretorius pasmerkė “nepriimtiną spaudimą, kad tie rinkimai būtų sužlugdyti”.

Vakarų šalys visomis išgalėmis remia šiuos rinkimus, kuriuos laiko pagrindiniu žingsniu politiniam stabilumui įvesti Ukrainoje, kur po kelis mėnesius trukusių protestų vasarį Kijeve buvo nuverstas Kremliaus palaikomas šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Po Krymo aneksijos keliolika miestų Ukrainos rytinėje dalyje užėmę prorusiški separatistai ruošiasi sekmadienį surengti referendumą dėl nepriklausomybės.

Pasak W.Hague’o, šis referendumas ir ginkluotas sukilimas yra ne kas kita kaip Maskvos ir kai kurių savivaldų siekis neleisti įvykti Ukrainos prezidento rinkimams.

“Nesėkmė surengti šiuos rinkimus būtų labai rimta… Tai būtų siaubingas smūgis demokratijai ir, žinoma, (rinkimus) atidėjus, kas žino, kad jie būtų surengti”, – kalbėjo W.Hague’as.

Pasak jo, šią savaitę Didžioji Britanija ir jos partnerės ES ruošia daugiau sankcijų Rusijai, siekdamos priversti ją pakeisti savo kursą.

Kijevo rėmėjai Vakaruose, pasak jo, “nori deeskalavimo” dialogo keliu.

Rusina neigia kaip nors prisidėjusi prie neramumų rytinėje Ukrainoje ir sako, kad tai tiesiog yra spontaniškas Kijevo valdžios atmetimas.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusį mėnesį panašiai neigė įvedęs Rusijos pajėgas į Krymą, nors vėliau pripažino, kad kariai čia buvo įvesti dar iki pusiasalio aneksavimo vietos gyventojams “apginti”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: