© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos ir Rusijos teisėsaugininkams pavyko uždaryti didžiulį narkotinių medžiagų tranzito iš Rusijos į Europos Sąjungos (ES) šalis kanalą, pranešė Lietuvos policijos vadovas Saulius Skvernelis ir Rusijos Federalinės narkotikų kontrolės tarnybos direktorius Viktoras Ivanovas.

“Amfetamino cunamis į ES šalis užkardytas”, – antradienį per spaudos konferenciją Policijos departamente Vilniuje sakė V.Ivanovas.

Pasak pareigūnų, Lietuvos ir Rusijos pareigūnai operaciją vykdė penkerius metus, nors nusikalstamas kartelis veikė maždaug nuo 2003 metų. Rusijoje, Permėje, buvo gaminamas narkotikų pirmtakas, jis vėliau perdirbtas į amfetaminą per Lietuvą gabentas į Skandinaviją.

“Tas kartelis savo čiuptuvais buvo apraizgęs ES šalis ir Rusiją”, – tvirtino V.Ivanovas.

Per penkerius metus iš viso sulaikyti 73 asmenys, iš jų – 21 Rusijoje, 52 – ES šalyse. Sulaikymai iš viso vyko devyniose šalyse: Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Baltarusijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose, Vokietijoje, Rusijoje.

S.Skvernelio duomenimis, Lietuvoje įtarimai dėl prekybos narkotikais pateikti 45 asmenims.

“Apie mastus liudija, kad kartelis veikė nuo 2003 metų, per tą laiką jis pagamino 135 tonas pirmtako. Tai iš esmės yra beveik baigtas amfetaminas, po nedidelio perdirbimo jis tampa stipriai veikiančiu narkotiku. Iš tokio kiekio medžiagos galima pagaminti apie 100 tonų narkotinės medžiagos. Tai 0,5 mlrd. dozių”, – tvirtino Rusijos Federalinės narkotikų kontrolės tarnybos direktorius.

Jo skaičiavimu, nusikaltėliai iš tokio “verslo” uždirbo apie 1,5 mlrd. JAV dolerių.

Pasak V.Ivanovo, narkotikų pirmtakas per vienadienes firmas padedant Lietuvos nusikalstamoms grupuotėms kontrabanda keliaudavo į ES šalis ir ten būdavo perdirbamos į amfetaminą. Vėliau kvaišalai platinami įvairiose valstybėse.

Lietuvos policijos vadovo teigimu, Lietuvoje su šia veikla buvo susijusi “agurkinių” grupuotė, daugiausia veikusi Kaune.

“Agurkų” grupuotė Europolo mastu buvo viena iš pagrindinių problemų Europoje. Todėl Europolas taip pat aktyviai prisidėjo realizuojant šią operaciją”, – sakė S.Skvernelis.

Pasak jo, šio kanalo likvidavimas užtruko net penkerius metus iš dalies dėl to, kad iki 2010 metų Rusijos Federacijoje narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakų turėjimas, gabenimas nebuvo kriminalizuoti. Kriminalizavus šią veiką teisėsaugininkų darbas palengvėjo.

Rusijoje dalis nusikaltėlių jau nuteisti. Tuo metu Lietuvoje ikiteisminis tyrimas dar atliekamas.

“Tikimės, kad galbūt kitų metų pradžioje baudžiamoji byla pateks į teismą”, – sakė S.Skvernelis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: