S. Jovaiša:

Europos čempionato pirmosios rungtynės su Didžiosios Britanijos krepšininkais Lietuvos rinktinei netapo lengvu pasivaikščiojimu. Kęstučio Kemzūros auklėtiniai Londono olimpinių žaidynių šeimininkę nugalėjo tik po atkaklios kovos 80:69.

Po mačo kalbėdamas su „BasketNews.lt“ žurnalistu legendinis krepšininkas Sergejus Jovaiša stebėjosi, kad lietuviai į britų krepšį per trečiąjį ketvirtį įmetė vos 5 taškus.

Visgi prastą puolimą ir 10 klaidų per trečiąjį kėlinį bei ne kokią gynybą krepšinio specialistas nurašė pirmosioms rungtynėms. Jovaišos teigimu svarbiausia, kad buvo iškovota pergalė, o toks pat rezultatas bus būtinas ir per rytdienos mačą su Lenkijos rinktine.

Pateikiame Jovaišos mintis apie mačą su britais:

Apie rungtynes: Gerai viskas, kas gerai baigiasi. Abi komandos sprendė visiškai skirtingus uždavinius. Mums buvo būtina laimėti ir nusipurtyti slegiančią įtampą, o britai žaidė laisvai bei norėjo kuo garbingiau pabaigti rungtynes. Krepšininkus slėgė psichologinė įtampa, tačiau ją visiškai panaikino užtikrintas Šarūno Jasikevičiaus pasirodymas.

Komanda atsistojo į savo vėžes, jai pradėjo sektis puolant. Ypač nerimauju dėl gynybos. Britai nėra ypatingai geri krepšininkai, tačiau jie vis rasdavo būdų pelnyti taškus. Tai pranokdavo mus žaisdami individualiai, tai susikurdavo progų atakuoti laisvi. Dėl to savo rezultatą galėjome pagerinti tik puldami.

Apie trečią kėlinį: Atsiprašau, bet pelnyti penkis taškus britams per kėlinį yra katastrofa (juokiasi – aut. past.). Bet galbūt tam yra priežastis. Nenoriu sakyti, kad rinktinė blogai pasiruošusi fiziškai, bet psichologinis krūvis atima ir fizinių jėgų. Nežinau, ar buvo teisinga vaikytis varžovus po visą aikštelę ir eikvoti jėgas.

Buvo priimtas paprastas, bet genialus Kemzūros sprendimas, kai buvo sustota į aikštės gynybą, visą dėmesį skiriant žmogui su kamuoliu ir britų puolimas tapo suvaržytas. Tada žaisti pasidarė lengviau, atsirado gerų progų ir turėjome energijos lemtingiems veiksmams.

Apie gynybą: Niekam nesisekė tvarkytis su britų puolėjais. Ir mažiukai juos paleisdavo, ir dideli jiems suteikdavo per daug laisvės. Tai man priminė rungtynes su Rusija, kuomet rusai turėdami daugiau fizinės jėgos buvo greitesni, turėjo galimybių atakuoti iš dėkingų situacijų. Visą tai nurašau pirmoms rungtynėms, nes kitokio rezultato, nei tik pergalė, šiandien negalėjo būti.

Kiek laimime nesvarbu. Galime visus mačus laimėti kad ir vienu ar kelių taškų skirtumu. Vargu, ar jau pagerinsime savo gynybą, o varžovų bus žymiai stipresnių, prieš kuriuos gintis bus dar sudėtingiau. Mums reikėtų daugiau laisvai pulti. Kaip sakoma, vieną pergalę turime, o antra yra mintyse ir ją turime pasiimti rytoj.

Apie tolimus metimus: Mes esame snaiperiai ir tolimi metimai yra vienas pagrindinių mūsų ginklų. Gerai, kad būtent šiandien tai suveikė, nes aukštaūgiams šiame mače buvo labai sunku. Luolas Dengas pakankamai protingai gynėsi, o Marijonui Petravičiui ir Robertui Javtokui nelabai sekėsi. Pastarasis greitai prisirinko pražangų ir tai jį kiek išmušė iš vėžių.

Apie palaikymą: Man susidarė įspūdis, kad pati arenos konstrukcija neleidžia sudaryti stipraus garso. Jis kažkaip išsisklaido. Nežinau, ar triukšmą sugeria trekas, bet gerbėjai komandą palaikė tikrai gerai. Žinoma, trečiajame kėlinyje sirgaliai buvo sutrikę, tačiau negali laukti riaumojimo, kai komanda grimzta. Kuomet komandai sekasi, tai ir ritmas yra pagaunamas. Mūsų sirgaliai tikrai supranta krepšinį bei žino kada ir kiek reikia palaikyti komandą.

Apie būsimus varžovus: Nemanau, kad lenkai planavo laimėti, bet jie nebuvo sutriuškinti ir po rungtynių turėjo jaustis nugalėtojais. Jie nesileido sutriuškinami tokiam stipriam varžovui, gerai atsilaikė ir jų nuotaika prieš rytdieną bus geresnė, negu mūsų. Lenkai bus šviežesni ir nepavargę, o tai mums gali sukelti problemų. Privalėsime žaisti tiksliai, nes po klaidų gauname lengvus taškus. Žinoma, prie to prisideda ir didžiulis spaudimas.

Matėsi, kad žaidėjus kaustė įtampa. Vien ką reiškia, kad Arvydas Sabonis ir Dalia Grybauskaitė sėdi prie pat aikštelės (juokiasi – aut. past.). Dėl to krepšininkai kartais priimdavo neteisingus sprendimus puolime. Iki idealios sportinės formos dar toli, nes tie, kas šiandien galėjo apsiginti, negalėjo pataikyti ir atvirkščiai.

Mums tvarkaraštis yra palankus ir rytojaus mačui reikia psichologiškai gerai pasiruošti. Būtina išnagrinėti, kur lenkai buvo stiprūs šiame mače ir neleisti jiems demonstruoti savo krepšinio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: