S. Kovaliovui Kauno meras įteikė burmistro J. Vileišio medalį
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno arkivyskupijos salėje vyko kauniečių susitikimas su Rusijos disidentu, ilgamečiu kovotojui už demokratją ir žmogaus teises Sergėjumi Kovaliovu.

Miesto meras Andrius Kupčinskas, dėkodamas už pagalbą Lietuvai kovoje dėl laisvės, S. Kovaliovui įteikė burmistro Jono Vileišio medalį ir puokštę gėlių.

„Jūs Sergėjau Kovaliovai, buvote vienas iš tų, kurie padėjo Lietuvai pralaužti informacinę blokadą. Pasaulis neturėjo supratimo, kas vyksta Sovietų sąjungoje. Jūs padėjote Lietuvos žmonėms, bet už tai sumokėjote pačią didžiausią kainą – praradote laisvę.

Kalėjote Lietuvoje, sovietinio saugumo rūsiuose, už tai, kad nenorėjote gyventi valstybėje, panašioje į kalėjimą. Tuo pačiu metu kalėjo ir vyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, kiti žmogaus teisių gynėjai ir laisvės šaukliai. Dėkojame jums už pagalbą“, – sakė meras Andrius Kupčinskas.

S. Kovaliovas kalbėjo apie žmogaus teises praeityje ir dabar, apie tautų išsivadavimą, demokratiją ir kt. S. Kovaliovas sakė, kad savo veiklos jis nenorėtų vadinti pasiaukojimu dėl laisvės.

„Kai kas sako, kad mes pasiaukojome dėl laisvės. Tai nebuvo auka. Nesutikti su režimu skatino gėdos jausmas. Negalėjome nesigėdyti, kai matėme, kad tiesą sakantys žmonės sodinami į kalėjimus? Režimas dar ir meluodavo mūsų vardu. Sakydavo, kad visa liaudis kažką vieningai smerkia… Aš irgi buvau liaudies dalis. Tai kodėl jie kalbėjo mano vardu? Negalėjau su tuo sutikti ir protestavau. Tai buvo ne auka, bet asmeniniais motyvais paremtas protestas“.

Į susitikimą su S. Kovaliovu atvyko daug kauniečių, kurie gūdžiais priespaudos metais platino Katalikų bažnyčios kroniką, aktyviai kovojo už Lietuvos laisvę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: