(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Kiekvieną Pavasario lygiadienį, kai dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visose Žemės vietose, pasaulis mini Žemės dieną. Šiemet kovo 20 – ąją Seimo Aplinkos apsaugos komitetas ir Seimo Europos informacijos biuras kvietė minėti kartu. Skambant vokalinio folklorinio ansamblio „Kuolinga“ dainoms, Nepriklausomybės aikštėje buvo iškelta Žemės vėliava. Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas pasveikino visus susirinkusius, neabejingus gamtos problemoms. Komiteto narys Justinas Urbanavičius kvietė trumpam stabtelėti ir susimąstyti apie gamtos likimą, nelikti abejingiems Žemės problemoms, pasodinti medelį ar iškelti inkilą. Taip pat parlamentaras paskelbė apie Aplinkos apsaugos komiteto iniciatyva rengiamą Žemės dienai skirtą kilnią akciją – inkilų kėlimą Šakių urėdijoje.

Nuskambėjus ansamblio atliekamoms lietuvių liaudies dainoms, poetų eilėms, šventės dalyviai buvo pakviesti į Seimo Europos informacijos biurą, kuriame vyko Petro Abukevičiaus premijos laureato Eugenijaus Drobelio videofilmo peržiūra „Kai teksi kurtiniai”. Kurtinius beveik tris dešimtmečius stebintis filmo autorius, dėkojo už galimybę parodyti visiems susirinkusiems įspūdingus Lietuvos gamtos vaizdus bei kurtinių tuoktuvių grožį.

Žemės dienos minėjimą Aplinkos apsaugos komiteto nariai Jonas Šimėnas, Justinas Urbanavičius, Stanislovas Giedraitis ir komiteto biuro darbuotojai tęsė Lietuvos žemės ūkio universiteto organizuotoje Pasaulinė Žemės dienos minėjimo šventėje. Vidurdienį buvo iškelta Žemės vėliava, susirinkusius į minėjimą sveikino rektorius Romualdas Deltuvas bei miškų ir ekologijos fakulteto dekanas Edmundas Bartkevičius. Šia proga taręs sveikinimo žodį, komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas džiaugėsi, kad Seime buvo priimta rezoliucija už valstybinių miškų išsaugojimą ir kad pagaliau buvo padėtas taškas kalboms apie miškų privatizavimą.

Tęsdami šventę, komiteto nariai išskubėjo į Šakių urėdiją, kur kartu su miškininkais vyko pagrindinė Žemės dienos minėjimo akcija – naujų namų dovanojimas paukščiams. Urėdijos darbuotojai dėkojo už svečių apsilankymą ir inicijuotą inkilų kėlimo šventę, kurios metu Seimo nariai, miškininkai bei moksleiviai per kelias valandas iškėlė virš dviejų šimtų inkilų. Pasak urėdo pavaduotojo Romo Kupstaičio, miškininkų ir moksleivių sukaltuose inkiluose netrukus turėtų apsigyventi iš šiltų kraštų grįžtantys paukščiai. Anot jo, inkilus palankiausia kelti dabar, tačiau jei yra noras, inkilus galima kelti nors ir ištisus metus, svarbiausia, kad juose apsigyventų paukščiai.

Žemės dienos minėjimą komiteto nariai ir biuro darbuotojai baigė Tado Ivanausko Obelynės sodyboje, Akademijos miestelyje netoli Kauno. Žymaus Lietuvos gamtininko sodyba kartu su pomologiniu sodu ir dendroparku yra ypatingos svarbos objektas, kurį norima paskelbti valstybės saugoma teritorija. Svečiai, lydimi buvusio Lietuvos žemės ūkio universiteto dėstytojo Algirdo Navasaičio, apžiūrėjo Obelynės sodą, vaizdžiai iliustruojantį istorinę sodininkystės raidą, susipažino su kitais sodyboje augančiais augalais. Seimo narys J.Urbanavičius vylėsi, jog bendromis pastangomis pavyks išsaugoti Obelynės sodybą bei joje sukauptas augalų kolekcijas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: