KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Įsivaizduokite, jog valgote patį skaniausią desertą pasaulyje. Koks jis būtų?

Žinoma, saldus, bet tuo pačiu ir lengvas, gaivinantis. Neriebus, todėl turintis mažiau kalorijų nei kiti desertai. Ir greičiausiai toks, kurį galėtumėte greitai susikurti patys? Tai amerikietiška svajonė, virtusi realybe ir sparčiai plintanti po visą pasaulį. Išrastas prieš kelis dešimtmečius, šaldytas jogurtas Lietuvoje skaičiuoja dar tik pirmuosius metus, tačiau neabejojama, jog šio skanėsto manija netrukus apims Lietuvą ir visą Europą.

Sūnus tėvams už meilę atsidėkojo verslo idėja

Vaikai paprastai sako viską, ką galvoja. Mažasis Benas, iš pirmo žvilgsnio, nieko neišsiskyrė iš savo bendraamžių, tačiau jam pavyko padaryti tai, ko kitiems vaikams paprastai nepavyksta. „Mama, kaip būtų puiku, jeigu turėtume tokią kavinę ir mes.“ – kartą lankantis šaldytojo jogurto krautuvėlėje sūnaus ištartą stebuklingą frazę iki šiol puikiai pamena Loreta. „Kartu su Ramūnu (red. vyru) niekaip negalėjome pamiršti šios idėjos. Atrodė, jog nebeturėjome kito varianto, kaip tik tai imtis realių veiksmų“. Pasak Beno tėvų, Amerikoje itin populiarų desertą – šaldytą jogurtą – pasiūlyti paragauti lietuviams buvo kiek nedrąsu, tačiau jau kelis metus ieškojimuose ir apmąstymuose buvusiai šeimai reikėjo iššūkių. Taip 10 išsipildžiusių svajonių šalyje praleistų metų buvo ryžtingai iškeisti į verslo idėją ir gyvenimą tėvynėje.

Šaldytas jogurtas – pagaliau ir Kaune

Nors ledainės įkūrimo darbai užtruko ilgiau nei tikėtasi, tačiau dar 2012 metų gruodžio mėnesį prekybos centre „Molas“ atsidarė pirmoji šaldyto jogurto krautuvėlė Kaune. Kadangi ši idėja mūsų mieste dar visiškai nauja, kavinės savininkai aktyviai skleidžia informaciją internetu ir pardavimo vietoje apie šaldytą jogurtą bei jo pateikimo ypatybes.

Kavinė yra ypatinga tuo, jog deserto kūrimo procese dalyvauja pats smaližius. „Žmonėms labai patinka desertą susikurti patiems, jie mielai dalinasi idėjomis, nuotraukomis su savo draugais ir artimaisiais“ – pasiteisinusia savitarnos idėja džiaugiasi Loreta. Prie automato įsipylęs norimų skonių (braškių, kivių, bananų, pistacijų, gumos, mango maskarponės, kokosų ar kt.) jogurto, klientas gali išsirinkti jam labiausiai patinkančius priedus. Tai gali būti guminukai, konservuoti ar švieži vaisiai, zefyrai, šokoladas, kokoso drožlės, riešutai, dražė. Galiausiai pasirenkamas norimas sirupas ir skanėstas yra pasveriamas. Nuo svorio priklauso ir jo kaina, kuri vidutiniškai siekia nuo 5 iki 8 litų.

Būtent dėl savitarnos kavinės idėjos ir prasidėjo „frozen yogurt“ bumas Amerikoje. Pirmoji ledainė pavadinta „Pinkberry“ atidaryta 2005 m. Kalifornijoje. Populiarumas buvo nerealus. Norint paragauti reikėdavo pastovėti ilgokoje eilėje. Taigi nenuostabu, kad plėtėsi žaibišku greičiu ir dabar „frozen yogurt“ ledainių yra daugybė kiekvienoje Amerikos valstijoje. „Yogoland“, „Pinkberry“, „Red Mango“, „Menchies“-tai tik keletas ledainių pavadinimų užkariavusių Amerikos rinką. Ir vienija juos visus tas pats -„fat free“ (be riebalų) ir „self serve“(savitarna).

Sveikesnis ir neriebus desertas

Kaskart vis kitoks ir unikalus šaldyto jogurto skanėstas turi ir daugiau privalumų. Natūralus šaldytas jogurtas be priedų yra nekaloringas –mažiau nei 120 kalorijų šimte gramų. Taip pat svarbus ir riebalų kiekis –„Yogo Mojo“ gamina „fat free“-tik 0,5 gramo riebalų šimtame gramų „fro-yo“. Palyginimui leduose yra nuo 5 iki 15 gramų riebalų. Taigi jeigu Jums kažkas sako, kad jų „fro-yo“ yra 5-6 gramai riebalų-žinokite, kad sudėtyje yra grietinėlės arba kažkokių augalinių riebalų, kurių šaldytame jogurte neturi būti.

„Žmonės nustemba, sužinoję, jog valgo ne ledus. Tai sveikesnis pasirinkimas, o tuo pačiu ir labai labai skanus“ – priežastis rinktis šaldytą jogurtą įvardija Loreta. Nors desertą skanauja įvairaus amžiaus žmonės, tačiau drąsiausi ir smalsiausi yra jaunimas bei studentai. Jiems itin patogu tai, jog indėlį galima išsinešti su savimi ir suvalgyti šalia esančiame šile, automobilyje ar kitoje patogioje vietoje.

Taigi ar jau ragavote Yogo Mojo frozen yogurt?

    Reklama

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: