nba.com archyvo nuotr.

Legendinis Lietuvos krepšininkas Šarūnas Marčiulionis išrinktas į Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) Šlovės muziejų (Naismith Memorial Basketball Hall of Fame) JAV.

Tai penktadienį paskelbė Springfilde įsikūrusio Šlovės muziejaus nariai. Lietuvos krepšinio žvaigždę į muziejų pasiūlė tarptautinis komitetas (International Committee).

Š.Marčiulionis antrasis lietuvis kuris bus įšventintas šiame muziejuje Springfilde. Pirmuoju dar 2011 metais tapo dabartinis Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

Be Š.Marčiulionio šiais metais į muziejų išrinkti buvęs NBA komisaras Davidas Sternas, buvęs Indianos “Pacers” ekipos treneris Bobas “Slickas” Leonardas, buvęs Niujorko “Knicks” klubo žaidėjas Natas “Sweetwateris” Cliftonas ir buvę buvusi Templo žvaigždė “Guy Rodgersas”.

Penktadienį taip pat paskelbti ir pagrindiniai kandidatai, patekti į Šlovės muziejų. Tarp jų paminėtos ir tokios NBA žvaigždės, kaip Alonzo Mourningas, Timas Hardaway’us, Mitchas Richmondas, Kevinas Johnsonas ir Spenceris Haywoodas.

Galutinis šių metų laureatų sąrašas bus paskelbtas balandžio 7 dieną per NCAA finalo ketverto turnyrą, o iškilmingas įšventinimas muziejuje Springfilde vyks šių metų rugpjūčio 8 dieną.

Europos (1987) ir olimpinių žaidynių (1988) čempionas SSRS komandos gretose Š.Marčiulionis su Lietuvos rinktine dukart (1992 bei 1996) tapo olimpinių žaidynių bronzos medalininku bei iškovojo Senojo žemyno krepšinio pirmenybių (1995) sidabrą bei šiose pirmenybėse pripažintas naudingiausiu žaidėju.

Vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkas Š.Marčiulionis pirmasis iš buvusios SSRS ir vienas iš pirmųjų europiečių, pradėjusių žaisti NBA. Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino I, III ir IV laipsnio ordinų bei Garbės ženklo ordino kavalierius.

Tarptautinį pripažinimą Š.Marčiulionis pelnė 1987 metais puikiai sužaidęs SSRS rinktinės gretose Europos čempionate Graikijoje. Būtent lietuvis tapo SSRS rinktinės lyderiu, įmesdamas po 19,3 tšk. per rungtynes, jis taip pat buvo įtrauktas į geriausią čempionato žaidėjų penketuką. NBA skautus iš karto sudomino veržlus ir atletiškas Šarūno žaidimo stilius.

1987 m. Š. Marčiulionį šeštajame NBA naujokų biržos rate pakvietė Golden Steito “Warriors” komanda, į kurią jis išvyko 1989 metais. Krepšininkas be to rungtyniavo Sietlo “SuperSonics”, Sakramento “Kings” ir Denverio “Nuggets” komandose bei iš viso NBA sužaidė 263 rungtynes.

Š.Marčiulionis užsiėmė ir visuomenine veikla. 1992 metais, kai nepriklausomos Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė neturėjo lėtų dalyvauti atrankos varžybose dėl kelialapio į Barselonos olimpines žaidynes, tik šio krepšininko ryšiai padėjo surinkti dalį reikiamų lėšų. Tuo metu kartu su JAV roko grupės “Grateful Dead” nariais buvo sukurti ir platinti įžymūs Lietuvos rinktinę palaikantys marškinėliai su skeletu, kuriais buvo prekiaujama ir Lietuvoje, o juos vilkėjo ir NBA žvaigždės, aktoriai bei dainininkai.

Š. Marčiulionis pirmasis Lietuvoje atidarė privačią krepšinio mokyklą, ilgą laiką buvo LKL prezidentas, Fiba-Europe valdybos narys, NEBL komisaras.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: