© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vienas Saudo Arabijos dvasininkas sukėlė pašaipų bangą internete, kai perspėjo moteris, jog vairavimas pakenks jų kiaušidėms ir sukels “klinikinių sutrikimų” jų vaikams.

Šis perspėjimas buvo paskelbtas vykstant iniciatyvai spalio 26-ąją masiškai nepaisyti draudimo vairuoti moterims, seniai galiojančio šioje itin konservatyvioje karalystėje.

“Fiziologijos mokslas” nustatė, kad vairavimas “automatiškai paveikia kiaušides ir stumia dubenį į viršų”, – šeichas Salehas al Luhaydanas (Salehas Luhaidanas) perspėjo moteris, duodamas interviu vietos naujienų portalui Sabq.org.

“Štai kodėl matome, jog vaikai, gimę daugeliui nuolat vairuojančių moterų, kenčia nuo įvairaus laipsnio klinikinių sutrikimų”, – sakė jis.

Dvasininko komentarai išprovokavo kritiką socialiniame tinkle “Twitter”, kuris tapo viena iš negausių platformų Saudo Arabijos žmonėms išsakyti savo nuomonę absoliutinėje monarchijoje.

“Kas per mąstysena… Žmonės nuskrido į kosmosą, o jūs tebedraudžiate moterims vairuoti. Idiotai”, – sakoma viename komentare.

“Kai kvailybė susituokia su dogma viduramžiškų tradicijų koplyčioje, tai yra jų sūnus palaidūnas”, – rašo viena “Twitter” vartotoja.

S.al Luhaydanas, kuris yra Ulemų (jurisprudentų teologų) komisijos narys ir buvęs Aukščiausiosios teismų tarybos vadovas, sakė, kad “įrodymai iš Korano ir Sunos (pranašo Muhammedo (Muhamado) mokymo liudijimų rinkinio) visiškai uždraudžia (vairuoti moterims) dėl moralinių ir socialinių priežasčių”.

Internetinę peticiją “Spalio 26-ąją – vairavimas moterims” pasirašė jau beveik 12 tūkst. žmonių, tačiau sekmadienį Saudo Arabijoje buvo užblokuota prieiga prie to dokumento.

Saudo Arabija yra vienintelė šalis pasaulyje, kurioje draudžiama vairuoti moterims.

Aktyvistai organizavo masinę nepaklusnumo šiam draudimui akciją 2011 metų birželio 17 dieną, tačiau tik nedaugelis moterų išdrįso sėsti prie vairo. Kai kurios iš jų buvo sustabdytos policijos ir priverstos pasirašyti pasižadėjimą niekada nebevairuoti.

Saudo Arabijoje moterims taikomi įvairūs kiti suvaržymai, įskaitant reikalavimą viešumoje dangstytis kūną nuo galvos iki kojų.

2011-aisiais surengta akcija, organizuota per socialinius tinklus “Facebook” ir “Twitter”, buvo didžiausia tokio pobūdžio iniciatyva nuo 1990-ųjų lapkričio, kai 47 moterys buvo suimtos ir griežtai nubaustos po demonstracijos automobiliuose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: