(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Sekmadienį vykusioje šventėje kauniečiai buvo skatinami daryti gerus darbus. Senamiestyje įsikūrusiame Savanorystės mieste kelios dešimtys savanoriška veikla užsiimančių organizacijų pristatė savanorystę ir skatino žmones prie jos prisijungti. Europos dienai skirtų renginių metu jų lankytojai galėjo paaukoti kraujo, padovanoti maisto produktų alkstantiems, padėti rasti šeimininką beglobiam gyvūnui, gauti praktinių ir teorinių žinių apie savanorystę.

Sekmadienį duris atvėrusiame Savanorių mieste savo veiklą pristatė įvairios savanorystę skatinančios organizacijos. Daug dėmesio sulaukė kraujo donorystės centras – prie jo nusidriekė eilė norinčiųjų duoti kraujo. „Maisto bankas“ kvietė lankytojus paaukoti „Gerumo stalui“ negendančių maisto produktų, kurie vėliau bus perduoti alkstantiems. Gyvūnų globos organizacijos ragino Savanorių miesto svečius padėti rasti šeimininkus beglobiams gyvūnams.

2011 m. paskelbti Europos savanoriškos veiklos metais, todėl šių metų Europos dienos metu daugiausia dėmesio buvo skiriama savanorystės temai. Įvairūs renginiai visą savaitgalį vyko daugiau nei 30 Lietuvos miestų ir miestelių, o Europos dienos sostine tapo Kaunas, turintis vienas giliausių savanorystės tradicijų Lietuvoje.

„Šių metų Europos dienos šventės tikslas buvo parodyti Lietuvos gyventojams savanoriškos veiklos įvairovę, paskatinti ja pasidomėti plačiau. Šiemet atliktas visuomenės nuomonės tyrimas atskleidė, kad didelė dalis gyventojų norėtų savanoriauti, tačiau jiems trūksta informacijos bei paprasčiausio kvietimo. Be to, paaiškėjo, kad savanorystė Lietuvoje neretai suvokiama vienpusiškai – tik kaip socialinė pagalba ar gamtos tvarkymas. Norėjome kad žmonės pamatytų, jog savanoriškų veiklų spektras – kur kas platesnis“, – sakė Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyriaus vadovas Giedrius Sudikas.

Renginyje Kaune taip pat veikė Savanorystės akademija, kurioje paskaitas apie savo veiklą skaitė sporto, kultūros, gyvūnų globos, socialinės ir sveikatos priežiūros organizacijų atstovai, savanoriai, įvairių sričių specialistai.

Senojoje prieplaukoje šalia amfiteatro įsikūrusiame Savanorių mieste lankytojai taip pat galėjo susipažinti ir su originalesnėmis savanorystės formomis. Jaunieji policijos rėmėjai renginio metu demonstravo, kaip lazeriu saugumo sumetimais žymimi vagysčių objektu dažnai tampantys daiktai – dviračiai, mobilieji telefonai, kompiuteriai. Savanoriškų karo pajėgų kariai suteikė galimybę iš arti apžiūrėti ginkluotę. Be to, savo darbo techniką demonstravo ugniagesiai savanoriai, išgyvenimo gamtoje paslapčių įrengtoje stovykloje mokė skautai, o sporto savanoriai organizavo krepšinio varžybas.

Renginio programą užbaigusiame koncerte Rotušės aikštėje įvyko specialiai savanorystės metams skirto savanoriškos veiklos himno „Mums pakeliui“ sceninė premjera. Dainą sukūrė bei atliko Raigardas Tautkus ir jo vadovaujamas Kauno šampaninis choras.

Europos diena visame žemyne švenčiama gegužės 9-ąją. Šią dieną minima vieno iš integruotos Europos idėjos autorių Robero Šumano deklaracija, pasirašyta 1950 m.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: