© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Savivaldybių skolos kelia didžiausią grėsmę fiskalinei drausmei, teigia finansų ministras Rimantas Šadžius. Pasak jo, kitais metais reikės rimtai spręsti šią problemą.

“Savivaldybių skola, be abejo, yra didelė problema – 3,5 mlrd. litų, ir sakyčiau savivaldybės yra tas sektorius, kuris kelia didžiausias rizikas, vykdant deficito kriterijus. (…) Mums reikės rimtai užsiimti fiskalinės drausmės klausimu”, – pirmadienį spaudos konferencijoje Vilniuje teigė R.Šadžius.

“Mes galbūt mažiausiai apie savivaldybių prognozuojamas skolas žinome, ne visose savivaldybėse tai daroma”, – pridūrė ministras.

Pasak jo, norint pagerinti savivaldybių skolų situaciją, reikia, kad jos išmoktų gyventi pagal pajamas, be to, investuotų į atsiperkančius projektus.

“Ką padaryti, kad savivaldybės gyventų pagal savo lėšas, tai yra du aspektai – jos turėtų efektyviau planuoti savo išlaidas. (…) Antra sritis, tai investiciniai projektai – mes turime padaryti taip, kad tuos investicinius projektus savivaldybės laikytų savais ir investiciniais, kad investavus Europos Sąjungos lėšas, kad atsipirktų, leistų sugrąžinti skolas”, – aiškino R.Šadžius.

Pasak jo, savivaldybėse vis dar gajus požiūris, kad statomi nauji objektai sukuria naudą, nes laikinai įdarbinami statybininkai, tačiau nežiūrima į ilgalaikę projekto perspektyvą: “Projekto svarba yra ne įdarbinti žmones statybai, o kad tas objektas pastatytas,neštų naudą savivaldybei, tai šito suvokimo savivaldybėms dar smarkiai trūksta”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: