© Vilmanto Ramono nuotr./KaunoZinios.lt

Seimas pritarė teisingumo ministro Juozo Bernatonio ir susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus pasiūlymams įteisinti piliečių balsavimą internetu.

Parengtuose įstatymų projektuose siūloma įteisinti balsavimą internetu Prezidento, Seimo, savivaldybių tarybų, Europos Parlamento rinkimų bei referendumų metu.

„Algirdo Butkevičiaus Vyriausybės programoje yra numatyta užtikrinti elektroninį balsavimą. Apie tai jau buvo kalbėta apie 10 metų, bet vis pritrūkdavo politinės valios. Įvairiose valstybės institucijose seniai svarstomas klausimas, ar reikia įteisinti balsavimą internetu. Tačiau teigiamam sprendimui priimti  vis pritrūkdavo politinės valios. Manau, kad Lietuva yra moderni valstybė ir joje turėtų būti įteisintas toks šiuolaikiškas balsavimas“, – pabrėžė teisingumo ministras J. Bernatonis.

Pasak iniciatyvos autorių, prie šiuolaikinių technologijų galimybių pritaikyta balsavimo forma skatintų rinkėjus aktyviau dalyvauti Lietuvoje vykstančiuose rinkimuose ir referendumuose. Tokia balsavimo forma ypač aktuali jaunesnio amžiaus žmonėms, be to, balsuoti internetu daug patogiau būtų Lietuvoje negyvenantiems piliečiams. Balsavimą internetu aktyviai palaiko ir 300 tūkst. žmonių su negalia interesus atstovaujančios organizacijos.

Teisingumo ministerijos užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad internetiniam balsavimui pritaria beveik du trečdaliai Lietuvos gyventojų (65 proc.), o nepritaria tik penktadalis Lietuvos gyventojų.

Įstatymų projektuose numatyta, kad balsuoti internetu pradedama likus ne daugiau kaip 144 valandoms ir baigiama likus ne mažiau kaip 79 valandoms iki balsavimo rinkimų dieną pradžios. Šiuo laikotarpiu galima būtų balsuoti norimą skaičių kartų – galiojančiu būtų laikomas tik paskutinis atiduotas balsas.

Balsuoti internetu galėtų visi Lietuvos gyventojai, kurie gali save identifikuoti internetu elektroniniu parašu arba per elektroninę bankininkystę. Įteisinus balsavimą internetu, galimybė balsuoti tradiciniu būdu ir toliau išliktų.

Balsuojant internetu, rinkimų rezultatai būtų apdorojami žymiai greičiau, būtų užtikrinta asmens teisių ir duomenų apsauga ir jų privatumas, reikėtų mažiau lėšų tiek biuletenių spausdinimui, tiek rinkimų komisijų narių darbo užmokesčiui, sumažėtų eilės rinkimų apylinkėse.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: