(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Šilta ir spalvinga dainuojamosios poezijos festivalio „Senamiesčio Žiogas“ vasara, į kiemelius sutraukusi ne tik minias dainuojamosios poezijos mylėtojų, bet ir daugiau nei dvidešimt bardų, jau baigiasi. Festivalyje klausytojus džiugino tokie garsūs atlikėjai kaip Kostas Smoriginas, Andrius Kaniava, Vytautas V.Landsbergis, Saulius Bareikis, Gediminas Storpirštis, Domantas Razauskas, Jonas Baltokas, Darius Žvirblis, Andrius Zalieska, „Liūdni slibinai“ ir kiti. Taip pat žiūrovus savo užsidegimu stebino jaunieji dainuojamosios poezijos kūrėjai, o kiemeliai buvo papuošti grafikos, fotografijos bei skulptūros parodomis. Rudeniui beldžiant į Senamiesčio vartus, Žiogas kviečia į paskutinį ir tikėkimės vis dar saulėtą šių metų susitikimą. Rugsėjo 10 d., 19 val. Ryšių istorijos muziejaus kiemelyje žiūrovai pirmą kartą išvys talentingą svečią iš Portugalijos „The Uniform Lounge“, garsųjį aktorių ir režisierių Aidą Giniotį, šmaikščius ir teatrališkus „Stipriai Kitaip“, naują Sauliaus ir Donato Petreikių projektą „Saulės Broliai“ bei jaunąją dainuojamosios poezijos atlikėją Justiną Kaminskaitę. Renginyje bus pristatyta Ugnės Karaliūtės, Dainiaus Ščiukos, Bertos Stubraitės Bocullo, Pijaus Vyčo ir Žygimanto Amelyno fotografijos darbų paroda.

Užbaigiamosjo koncerto svečias iš pietų – „The Uniform Lounge“ – solinis atlikėjo iš Portugalijos João Carlos Santos Mesquita projektas, prie kurio retkarčiais prisijungia ir kiti muzikantai. João Carlos groja akustinę muziką, kurioje taip pat susipina bliuzo ir bosanovos stiliai. Groti gitara ir dainuoti pradėjęs dar mokykloje, autorinių dainų programą atlikėjas pirmą kartą pristatė prieš metus. Nors João Carlos yra portugalas, aštuoneri metai praleisti studijuojant Anglijoje lėmė tai, jog jis kuria anglų kalba. Kalbėdamas apie kūrybos procesą, muzikantas teigia, jog pirmiausia jo galvoje gimsta muzika, o po to susideda žodžiai, kuriais jis dažniausiai kalba apie savo gyvenimo akimirkas, keliones, meilę, likimą, draugystę, socialines problemas.

Aidas Giniotis, visiems gerai pažįstamas kaip Keistuolių teatro pradininkas, aktorius ir režisierius, teatro laboratorijos „Atviras ratas“ įkūrėjęs, yra vaidinęs arba režisavęs daugiau kaip 40 spektaklių, tačiau koncertų scenoje savo gerbėjų yra laukiamas ne mažiau nei teatre. Savo dainas jis atlieka atvirai, nuoširdžiai ir šmaikščiai, šiltai bendrauja su publika ir mielai atsakinėja į žiūrovų užduodamus klausimus. Aido Giniočio koncertuose skamba visiems gerai žinomos dainos iš Keistuolių teatro spektaklių, bardų šlageriai bei autorinės dainos, tad jo klausytis smagu ir mažiesiems žiūrovams, ir suaugusiems Keistuolių teatro mylėtojams.

„Stipriai Kitaip“ – tai grupės „Suicide Dj‘s“ narių V. Bareikio, A. Storpirščio ir P. Dapšausko akustinių dainų programa. Tačiau žodį akustinis, kuris dažniausiai siejamas su ramiomis dainomis, atliekamomis pritariant gitara, šiuo atveju tenka interpretuoti „stipriai kitaip“. Pianinu, trombonu ir balsais, šmaikščiu, kartais netgi kandžiu bendadravimu su publika ir netikėtomis imprivizacijomis „Stipriai kitaip“ verčia savo klausytojus šėlti ir ploti iki skausmo. Kadangi du grupės nariai – Ainis Storpirštis ir Vidas Bareikis yra aktoriai, nenuostabu jog „Stipriai kitaip“ pasirodymuose muzika virsta teatru, o teatras muzika.

Saulius Petreikis – talentingas multiinstrumentalistas, grojantis vos ne visais pasaulio pučiamaisiais ir savo vidumi, eksperimentuojantis garsais, kuriantis meditacijas ir įvairias instrumentines bei vokalines kompozicijas. Tarsi iš kosmoso besisemiantis energijos ir pasirengęs visą ją atiduoti žiūrovams, S. Petreikis dažniausiai pasirodo scenoje su Domantas Razausku, taip pat yra grojęs su Egle Sirvydyte, akordeonų trio Chill Out ir kt. „Senamiesčio Žiogo“ koncerte Saulių Petreikį bus galima išvysti su broliu Donatu Petreikiu (balsas ir gitara), jaunu ir perspektyviu kūrėju, žengiančiu pirmus žingsnius savo muzikiniuose ieškojimuose. Susibūrę į projektą „Saulės broliai“, muzikantai teigia, jog sunku apsakyti, kokią muziką jie pateiks žiūrovui ir paslaptingai pamini, jog bus galima išgirsti ne tik dainuojamosios poezijos, bet ir pasaulio muzikos, folk, fusion, hindi, o į brolių duetą taip pat įsilies perkusininkas Vytis Vainilaitis ir kontrabosu grojantis Ignas Juzokas.

Koncertą pradės Justina Kaminskaitė – jauna dainuojamosios poezijos atlikėja, grojanti pianinu ir žavinti nuoširdumu bei mergaitiškai švelniu, bet tuo pat metu stipriu balsu. Atlikėja teigia jog jos eilėse – kasdieniai žodžiai, harmonija nesudėtinga, tad daugiau dėmesio ji skiria pačiam dainų atlikimui ir siekia jog klausytojai, leistųsi užvaldomi muzikos taip, kaip ji kartais nusineša ją.

Bilietus platina Bilietai.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: