(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Nedarbas Lietuvoje nepaliaujamai didėja ir dabar jau siekia 15%. Per paskutinius dvejus metus šis rodiklis padidėjo net 11%. Nors ekonominė krizė palietė visas valstybes, tačiau, lyginant su kaimyninėmis valstybėmis bei likusia Europa, šis rodiklis Lietuvoje yra labai aukštas. Iškyla klausimas: kodėl Lietuvoje spartesnis nedarbo didėjimas? Galbūt lietuviai ne tokie verslūs kaip užsienio šalių gyventojai? Galbūt pasyvūs darbo paieškose?

Lietuva yra Lietuva ir šioje šalyje oficialus nedarbo lygis neparodo tikrosios padėties. Valstybės padidinti akcizai degalams, tabakui ir alkoholiui ženkliai sumažino šių prekių naudojimą oficialioje statistikos departamento statistikoje. Tačiau ar lietuviai tikrai pradėjo mažiau naudoti šių prekių? Galbūt šiose sferose ir slypi lietuvių verslumas? Kontrabandinių prekių paklausa staiga išaugo, todėl, norint ją patenkinti, reikia vis daugiau “darbuotojų” šioje sferoje. Tai aiškiai matosi ir statistikoje: per 5 mėn. sulaikyta daugiau cigarečių kontrabandos nei per visus 2009. Kitas labai svarbus ženklas yra Baltarusijos tapimas lietuvių lankomiausia valstybe. Tai parodo ne tik sustiprinta kova prieš kontrabandą, tačiau ir išaugęs jos kiekis.

Kontrabanda ne vienintelis nelegalus šešėlinis verslas – 2009 m. Lietuvoje užregistruotos 83 tūkst. 273 nusikalstamos veikos, t.y. 6,4 proc. daugiau nei pernai. Kitose Baltijos šalyse situacija priešinga – Estijoje nusikalstamumas sumažėjo 5,1 proc., Latvijoje – 1,3 proc. Ne maža dalis lietuvių gyvena iš įvairaus pobūdžio vagysčių. Dažniausiai tai automobilių ir įvairios automobilių technikos vagystės. Ne be reikalo dažnai tenka išgirsti anekdotus apie lietuvių sugebėjimą greičiau pavogti automobilių ratus, nei juos numontuoja F-1 komandos mechanikai.

Pasikeitė ir žmonių požiūris. 79 procentai gyventojų mano, kad Lietuvoje paplitęs nelegalių prekių vartojimas (2008 m. taip manančių buvo 60 proc.). 43 proc. tyrimo dalyvių visiškai pateisina arba yra linkę pateisinti kontrabandą, 47 proc. pateisina kontrabandinių prekių vartojimą (praėjusiais metais šie rodikliai atitinkamai buvo 39 ir 46 proc.). Iš esamų duomenų galima teigti, kad nedarbas nėra toks aštrus kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, galbūt tai lietuvių prigimtis ir įgimtas sugebėjimas užsiimti kokiu nors – legaliu ar ne – verslu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: