Sezoninės gripo vakcinos sudėtis nesikeis
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Artėjant naujam 2011/2012 metų gripo sezonui vis dažniau prabylama apie vakcinacijos nuo gripo svarbą ir jau planuojamas ateinančio sezono gripo rizikos grupių skiepijimas.

Naujausiais Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis šiemet sezoninės gripo vakcinos sudėtis nesiskirs nuo naudotos praėjusio sezono metu. Taigi ir šiemet vienoje injekcinėje dozėje bus trijų virusų padermės:

– A/California/7/09 (H1N1) (2009 m. gripo pandemijos metu cirkuliavęs virusas);

– A/Perth /16/2009 (H3N2);

– B/Brisbane/60/2008.

Pernai pasiskiepijusiems gali kilti klausimas, ar jiems būtina pakartotinai vakcinuotis ir šį sezoną. Imunitetas, susidaręs po gripo vakcinos skiepo, nėra ilgalaikis ir po metų gali būti nebepajėgus kovoti susidūrus su gripo virusu. Todėl skiepytis nuo gripo reikia kasmet.

Pasiskiepyti nuo gripo Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja visiems, o ypatingai – rizikos grupių asmenims. Profilaktiniai skiepijimai nuo gripo – efektyviausia profilaktikos priemonė, apsauganti ne tik nuo susirgimų gripu, bet ir nuo jo sukeliamų komplikacijų, todėl rekomenduojama skiepytis prieš gripo sezoninio sergamumo pakilimą (rugsėjo-gruodžio mėnesiais).

Užkrečiamųjų ligų ir Aids centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: