Šimtas metų be pikto žodžio
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Jau rytoj, gruodžio 23 dieną, Kauno rajone šimtąjį gimtadienį atšvęs dar viena ilgaamžė gyventoja – Magdalena Ščiukauskienė iš Babtų.

Pasveikinti gerumu švytinčios senolės, perduoti jai mero Valerijaus Makūno sveikinimą atskubėjo Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Raminta Popovienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Angelė Ščiukauskienė, Babtų seniūnas Jonas Praškevičius.

Magdalena Ščiukauskienė ir gimė, ir visą amžių nugyveno Kauno rajone. Sukūrusi šeimą su vyru Kaziu Ščiukausku kartu darniai išgyveno beveik tris dešimtmečius, susilaukė dukters Reginos, su kuria ir gyvena iki dabar.

Pasak dukters, didžiausia mamos stiprybė ir ypatingasis ilgaamžiškumo receptas – pozityvus požiūris į gyvenimą ir ypač taikus būdas. Pati Magdalena pritarė sakydama, kad piktą žodį visada laikanti savyje ir vengianti ką blogo pasakyti. „Pažiūrėjusi jau matau iš žmogaus, katras rūstesnis“, – pasakojo šimtametė. Pasak jos, ne genai, ne mityba ir ne ypatingas gyvenimo būdas lemia ilgaamžiškumą – juk Magdalenos dvi seserys ir du broliai jau seniai iškeliavę Anapilin. „Padėkavosiu Dievuliui už tokį ilgą gyvenimą“, – sakė religinga senolė, katalikiškas pažiūras visą gyvenimą skiepijusi ir savo dukteriai.

Magdalena gimė Biliūnų kaime, ūkininkų šeimoje. Susituokus vyras dirbo staliumi, o ji – Muniškių kolūkyje, vėliau Vytėnų eksperimentiniame ūkyje, lauko darbininke. Ščiukauskų šeima buvo gerbiama kaimo žmonių, Magdalena mėgo šeimininkauti namuose – ir dabar dar pagamina sau ir dukteriai pietus, nuolat juda, kruta, tik prieš kelias dienas pradėjo naudotis vaikštyne, kad lengviau būtų silpstančioms kojoms.

Kaimynai Magdaleną prisimena ir kaip didelę vaikų mylėtoją, išauginusią ir prižiūrėjusią ne vieno atžalas. „Pamenu, kaip porą mėnesių neveikė Babtų darželis. Dirbti turinčios mamos suvesdavo savo vaikiukus čia, į mūsų butą, patiesdavau ant grindų pledus, ir būdavau su jais per dieną“, – prisimena Magdalena, pasidžiaugdama, kad kai kurie auginti vaikiukai, dabar jau patys turintys vaikų, jos nepamiršta ir aplanko.

Pasak Babtų seniūno, iki šiol ilgiausiai Babtuose išgyvenęs senolis buvo Lietuvos savanoris Jonas Kalpokas, šimtmetį atšventęs 1999 metais ir paskui dar nugyvenęs beveik penkerius metus. „Taigi linkiu Jums, Magdalena, kuo stipresnės sveikatos ir šviesių dienų – kad taptumėte ilgaamžiškiausia mūsų seniūnijos gyventoja“, – palinkėjo seniūnas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: