Šiuolaikinės japonų fotografijos paroda
(c) Kauno fotografijos galerijos archyvo nuotr.

Sausio 13 dieną (penktadienį), 17 valandą, Kauno fotografijos galerijoje (Rotušės a. 1 / Vilniaus g. 2) atidaroma šiųmetiniame Tarptautiniame fotografijos meno festivalyje IN FOCUS pristatyta fotografijų paroda – „Suasmenintas pasaulis: šiuolaikinė japonų fotografija“.

Ši fotografijų paroda, remiama Japonijos fondo bei organizacijos „EU-Japan Fest“ – tai kelis metus trunkančio festivalio vadovės Eglės Deltuvaitės ir kuratorės Mikiko Kikuta bendradarbiavimo rezultatas.

Parodoje, projekto „Japonija Europos akimis“ bei „Tarp“ kuratorė Mikiko Kikuta, pristato keturis menininkus: Daisuke Nakashima, Shinryo Saeki, Karen Sato ir Yumiko Utsu, gimusius tarp 80-ųjų ir 90-ųjų ir priklausančius kartai, kuri užaugo po Japonijos ekonomikos sprogimo. Žmonės tapo turtingi, tačiau tuo pat metu prarado dalį tradicijų ir vertybių. Jaunimui buvo sunku rasti savo vietą, reikėjo naujų taisyklių ir požiūrio į gyvenimą, bet tai nebuvo lengva.

Todėl galima teigti, jog ši paroda – tai nuoroda į naują Japonijos fotografijos kryptį. Legendinis kuratorius Johnas Szarkowskis knygoje „Veidrodžiai ir langai: Amerikos fotografija nuo 1960-ųjų (MOMA, 1978) išskyrė dvi raiškos strategijas. Kuratorės teigimu, šiuo metu, Japonijos fotografija krypsta būtent veidrodžio strategijos linkme.

Tai atsitiko po 90-ųjų merginų fotografinio judėjimo, kurio esminiai bruožai – akinanti šviesa bei neryškus vaizdas, o objektas – jų pačių privatus gyvenimas arba gatvė, kurioje ieškoma realybės. Naujai kartai, fotografija kaip veidrodis, nėra tik bandymas atspindėti vidinį pasaulį, bet ir būdas, gilinantis į save, sukurti kitokią raišką.

Jie vengia egzistuojančių taisyklių, vyraujančios ideologijos, nesidomi čia ir dabar vykstančiais įvykiais, tačiau žino kaip vaizduoti save ir šiuolaikinę visuomenę. Svarbiausia – ne išorinis, o vidinis pasaulis, tad parodoje aiškiai išsikristalizuoja suasmenintas pasaulis, kurį savita fotografijos kalba išreiškė fotografai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: