© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Graikija, sunkiai brendanti iš ketverius metus besitęsiančios ekonomikos krizės, sausį perims iš Lietuvos šešis mėnesius truksiantį pirmininkavimą Europos Sąjungai (ES), kuris, kaip žadama, bus “spartietiškas”, pirmadienį pranešė užsienio reikalų ministro pavaduotojas.

“Visiškai atsižvelgėme į ypatingą finansų pagrindą, kuriame dirbame … Pirmininkavimas bus labai spartietiškas”, – viceministras Dimitris Kurkulas (Dimitris Kourkoulas) sakė duodamas interviu naujienų agentūrai AFP.

Atėnai pirmininkaus Bendrijai jau penktąjį kartą nuo šalies įstojimo į ES 1981 metais. Per pirmąjį 2014-ųjų pusmetį Graikija planuoja surengti 14 ministrų lygio ir 120 kitokių susitikimų.

Pirmininkavimo biudžetas turėtų būti apie 50 mln. eurų (172,6 mln. litų), tačiau Užsienio reikalų ministerija tikisi, kad dalis pinigų vėliau grįš į valstybės iždą, sakė D.Kurkulas, anksčiau vadovavęs Europos Komisijos atstovybei Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Recesijos prislėgtos Graikijos laukia sunkus laikotarpis: per jos pirmininkavimą gegužę vyks Europos Parlamento rinkimai, taip pat vietos valdžios rinkimai, per kuriuos gali smarkiai sustiprėti neonacių partijos “Auksinė aušra” pozicijos, nors teisėsauga yra pradėjus tyrimą dėl numanomų jos lyderių nusikaltimų.

Atėnai taip pat veda opias derybas su vadinamuoju tarptautinių skolintojų trejetu – ES, Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) ir Europos centriniu banku, kad jie pervestų tolesnes išmokas pagal Graikijai suteiktą finansinės pagalbos paketą.

Rugsėjį skolintojų pradėtas naujausias Atėnų finansų auditas užsitęsė dėl neišspręstų nesutarimų, kaip užkamšyti biudžeto spragą, kuri tikriausiai atsivers ateinančiais metais.

Dabar prognozuojama, kad šios derybos tęsis beveik iki Graikijos pirmininkavimo ES pradžios, o trapi šalies vyriausybė gali būti spaudžiama vykdyti tolesnius nepopuliarius valstybės išlaidų apkarpymus, kurie Atėnams taptų sunkiu išbandymu.

Tačiau D.Kurkulas tvirtina, kad Graikija sugebės visiškai įvykdyti savo įsipareigojimus ir kad pirmininkavimas žymės posūkio tašką šaliai, kurioje jau įžvelgiama gerėjančios ekonomikos padėties požymių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: