(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Naudojantis „Sodros“ elektroninėmis paslaugomis popierinės pažymos tampa nebūtinos ir jų nebereikia pristatinėti nei į „Sodrą“, nei į darbovietę.

Kai asmuo kreipiasi į gydytoją ir pripažįstamas laikinai nedarbingu, gydytojas per EPTS (Elektroninę nedarbingumo pažymėjimų tvarkymo sistemą) užpildo elektroninį nedarbingumo pažymėjimą. Pabrėžiame, jog užpildytas ir elektroniniu parašu pasirašytas elektroninis nedarbingumo pažymėjimas – tai juridinę galią turintis dokumentas, kurio pagrindu skiriama pašalpa. Per EPTS įformintas elektroninis pažymėjimas iš karto pateikiamas „Sodrai“.

Darbdavys, prisijungęs prie EDAS, mato informaciją apie savo darbuotojo laikinąjį nedarbingumą. Pašalpos skyrimui reikalingą informaciją „Sodrai“ darbdavys taip pat gali pateikti elektroniniu būdu per EDAS, užpildęs Pranešimą dėl pašalpos skyrimo (forma NP-SD), kuris yra senojo popierinio nedarbingumo pažymėjimo antrosios pusės – draudėjo informaciją – atitikmuo.

Darbuotojui, norinčiam pareikti prašymą pašalpai skirti, nuo šiol nebūtina vykti į „Sodros“ teritorinį skyrių. Tai jis gali padaryti elektroniniu būdu, prisijungęs prie SEGAS („Sodros“ Elektroninės gyventojų aptarnavimo sistemos), kurioje matomas ir išduotas elektroninis nedarbingumo pažymėjimas.

Jeigu asmuo, kuriam per EPTS įforminamas elektroninis nedarbingumo pažymėjimas, pageidauja, jam gali būti įteikiamas atspausdintas pranešimas apie elektroninio nedarbingumo pažymėjimo išdavimą. Šis pranešimas neturi jokios juridinės galios – jo paskirtis tik informuoti apie išduotą elektroninį pažymėjimą.

Pasak l. e. VSDF valdybos direktoriaus pareigas Česlavos Zabulėnienės, „Sodros“ elektroninės sistemos suteikia galimybę ne tik greičiau ir operatyviau gauti „Sodros“ teikiamas paslaugas, bet ir taupo „Sodros“ išlaidas. „Vien popierinių nedarbingumo pažymėjimų spausdinimas „Sodrai“ kainuoja iki milijono litų per metus. Visiškai perėjus prie elektroninių pažymėjimų išdavimo, šių išlaidų nebeliks“ – teigė Č. Zabulėnienė.

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (SODRA) informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: