Šiandien Kaune naujausio Šarūno Barto filmo „Eurazijos aborigenas“ seansu prasideda ketvirtasis Tarptautinis Kauno kino festivalis. Iki spalio 10-osios daugiau nei 120-ies įkvepiančių filmų iš viso pasaulio programa bus rodoma kino teatre „Forum Cinemas Kaune“, Vytauto Didžiojo universiteto galerijoje „101” ir kitose miesto erdvėse.

Su žiūrovais susitiks daugiau nei dvi dešimtys kino kūrėjų iš Lietuvos, Prancūzijos, Ispanijos, Lenkijos, Suomijos, Rusijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Izraelio, Vengrijos. Spalio 11-17 dienomis festivalis persikels į Vilniaus kino teatrus „Skalvija“ ir „Pasaka“.

Festivalio atidaryme svečiuosis ir savo naująjį filmą „Eurazijos aborigenas“ pristatys režisierius Šarūnas Bartas. Filmas gausiai apdovanotas „Sidabrinėmis gervėmis“, pripažintas geriausiu šių metų lietuviško kino juosta, o prieš porą savaičių jis buvo įvertintas ir pagrindiniu Rusijos kino festivalio „Kinošokas“ prizu. Apibūdinamas kaip kriminalinė baladė, filmas tęsia mėgstamą režisieriaus temą – kelionę. Subtilus, atšiaurus herojus Gena, kurį vaidina pats Šarūnas Bartas, siekia galutinai išsivaduoti nuo praeities ir atsidėti naujam gyvenimu. Tačiau pirmiausia kelias į pokyčius herojų nuveda jo praeitin, su kuria vis dar sieja negrąžintos skolos ir pažįstamas nusikaltėlių pasaulis, kupinas purvo ir nusikaltimų. Pasaulinė „Eurazijos aborigeno“ premjera įvyko 60-ajame Berlyno kino festivalyje. Kauno kino festivalio atidarymas – išskirtinė galimybė pirmiesiems pamatyti šį filmą Lietuvoje.

„Skirtingai nei ankstesniais metais, kino seansai šių metų festivalyje prasidės nuo pat ryto, filmai suksis iki vėlyvo vakaro. Tai – tikrųjų kino festivalių ritmas, kurį kviečiame pajusti ir mūsų žiūrovus. Šias vienuolika dienų Kaune „susirkime“ kinu nuo ryto iki vakaro!” – ragina festivalio programos sudarytojas Tomas Tengmark. Pirmieji seansai darbo dienomis prasidės 11, savaitgaliais – 10 valandą ryto.

Jau šeštadienį savo filmą „Tinklelis nuo uodų“, apdovanotą šių metų Čekijos Karlovy Varų tarptautinio kino festivalio didžiuoju prizu – „Krištoliniu gaubliu“, pristatys ispanų režisierius Agustí Vila. Jo sukurtoje tragikomedijoje apie miesčionių šeimą, įstrigusią savo mažuose pasaulėliuose, vaidina Charlie Chaplino duktė Geraldine Chaplin.

„Festivalis gausus ne tik kino seansų, bet ir specialiųjų renginių: nuo diskusijų apie kino teatro vietą bendruomenėje ir kultūroje iki Algirdo Tarvydo parodos „Robertas Verba filmuoja“, skirtos lietuvių dokumentininkui Robertui Verbai pristatymo. Bus daug pokalbių apie animaciją, kino kritiką, diskusijų apie kino industriją ir net susitikimų su dokumentinių ir vaidybinių filmų veikėjais, – sakė Tarptautinio Kauno kino festivalio direktorė Ilona Jurkonytė. – Kviečiu kiną mylinčius jau dabar įsigilinti į labai plačią festivalio programą ir susiplanuoti laiką, kad spėtų pamatyti tai, kas artimiausia jiems.“

Savaitgalis Kaune bus kupinas kino įvykių. Pirmą kartą pristatydamas animacinių filmų programas (jų tarpe – ir vaikams skirtą programą „Dramblys“), festivalis šeštadienį 14 val. kviečia į kultinio Lietuvos animatoriaus, filmo „Baubas“ autoriaus, Iljos Bereznicko dirbtuves. Dalyviai kviečiami nepamiršti atsinešti pieštuko bei popieriaus lapo. Sekmadienį 18 val. VDU galerijoje „101” atidaroma Lietuvos dokumentinio kino klasikui Robertui Verbai skirta Algirdo Tarvydo fotografijų paroda „Robertas Verba filmuoja“.

Ketvirtasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks spalio 1 – 17 dienomis Kaune ir Vilniuje, kino teatruose „Forum Cinemas“, „Pasaka“ ir „Skalvija“. Visa programa ir daugiau informacijos apie festivalį – svetainėje www.kinofestivalis.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: