Sterilizuotus augintinius laikantiems kauniečiams - vietinės rinkliavos lengvatos
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Sausio 13 dieną į pirmą šiais metais posėdį susirinkusi Gyvūnų globos ir priežiūros taryba, vadovaujama tarybos narės Orintos Leiputės, aptarė pagrindinius šių metų darbus, gyvūnų laikymo problemas bei jų globą ir priežiūrą.

Gyvūnų globos ir priežiūros tarybos pirmininkė O. Leiputė priminė, kad šiuo metu Seime yra svarstomas naujai parengtas Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas. Juo pirmą kartą bus siekiama įvesti vieningą augintinių žymėjimo sistemą visoje Lietuvoje. Kauno Gyvūnų globos ir priežiūros taryba, aptarusi šio įstatymo projektą, ketina teikti savo pasiūlymus minėtam įstatymui pakoreguoti.

O. Leiputė siūlo taip pat pakoreguoti šiuo metu Kaune galiojančias gyvūnų laikymo taisykles, numatant vietinės rinkliavos lengvatą. Už šunų ir kačių registravimą ir laikymą mokama Kauno miesto savivaldybės tarybos nustatyta vietinė rinkliava: už šuns laikymą renkamas 5 litų, už katės – 2 litų mėnesinis mokestis.

Tarybai bus siūloma patvirtinti rinkliavos lengvatą: gyventojui sterilizavus savo augintinį, šeimininką dvejiems metams atleisti nuo vietinės rinkliavos. Jos nuomone, tai užkirstų kelią neatsakingam gyvūnų veisimui.

„Savo veikla siekiame, kad gyvūnų šeimininkai suvoktų gyvūnų registravimo svarbą ir savo augintinius registruotų VšĮ „Gyvūnų registravimo centre”. Kada pasimeta registruotas gyvūnas, tuomet jis labai greitai grįžta pas šeimininką. Kuomet pasimeta neregistruotas gyvūnas, tada jam gresia gyvenimas gatvėje, patekimas į gyvūnų prieglaudą. Šeimininkai tokiais atvejais surandami labai retai“, – teigė tarybos narė O. Leiputė.

Ji taip pat pabrėžė, jog būtina šiek tiek sugriežtinti dekoratyvinių ir egzotinių gyvūnų laikymo taisykles daugiabučiuose ir privačiuose namuose. „Kol kas nėra apibrėžta, kas tai yra dekoratyviniai ir egzotiniai gyvūnai. Neretai žmonės įsigyja egzotinių gyvūnų, o paskui deramai jų neprižiūri“, – argumentavo O. Leiputė.

Kauno miesto savivaldybės Gyvūnų globos ir priežiūros taryba primena, kad yra patvirtinti Vietinės rinkliavos už gyvūnų (šunų, kačių) registravimą ir jų laikymą daugiabučiuose namuose nuostatai.

Pagal juos už gyvūno registravimą yra nustatytos tokios vienkartinės rinkliavos:

už šuns registravimą – 20 Lt;
už katės registravimą – 10 Lt.

Už gyvūno laikymą daugiabučiame name yra nustatyta tokia mėnesinė rinkliava: už šuns laikymą – 5 Lt; už katės laikymą – 2 Lt.

Kauno miesto gyventojai vietinę rinkliavą už gyvūnų (šunų, kačių) registravimą ir laikymą daugiabučiuose namuose gali sumokėti šiais rekvizitais:

Gavėjas: Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos Finansų ministerijos
Įmonės kodas: 188659752
Gavėjo sąskaitos numeris: LT24 7300 0101 1239 4300
Bankas: AB Swedbank
Banko kodas: 73000
Įmokos kodas: 53919
VšĮ „Gyvūnų registravimo centras“ kontaktiniai telefonai pasiteiravimui:
(8 37) 322 333, mobilus 8 603 25580.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: