(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos studentų atstovybių sąjungai (LSAS) atlikus didžiausių Lietuvos universitetų ir kolegijų apklausą dėl valstybės finansuojamų pirmakursių, paaiškėjo, jog iš 11037 apklaustųjų 7 proc. 2009 metais įstojusių pirmakursių jau nutraukė studijas. Trys iš keturių studentų, nusprendusių nebetęsti studijų aukštojoje mokykloje, jas paliko savo noru.

LSAS stebina tai, jog didžiausiose Lietuvos kolegijose vidutiniškai kas dešimtas valstybės finansuojamas studentas nutraukė studijas, iš jų daugiau nei 70 proc. studijas paliko savo noru. Situacija dar prastesnė universitetuose – nors studijas nutraukė palyginus nedaug studentų (4 proc. I pakopos ir 11 proc. antros pakopos pirmakursių), tačiau keturi iš penkių valstybės finansuojamų pirmakursių, palikusių universitetus, tai padarė savo noru.

„Nutraukiantys studijas pirmakursiai dažniausiai nurodo, kad apsisprendimą lemia realios galimybės užimti valstybės finansuojamų studijų vietų nebuvimas, nekintanti studijų kokybė, sumažėjusios stipendijos, studijų nesuderinamumas su darbo laiku, perspektyvų įsidarbinti pagal specialybę mažėjimas. Šias problemas išspręstų keičiama „krepšelių“ skirstymo tvarka, kuomet studijų krepšeliai būtų skirstomi ne pagal brandos egzaminų rezultatus, bet po pirmojo semestro remiantis studento pasiekimais bei finansavimą skiriant geriausiems studentams“, – teigia LSAS prezidentas Arūnas Mark.

LR Konstitucinio teismo praeitų metų gruodžio mėn. išaiškinime taip pat pabrėžiama, jog iki pirmosios sesijos studentams turi būti laiduojamas nemokamas mokslas, vėliau studijų finansavimas turėtų priklausyti nuo studijų rezultatų.

„Studentų skirstymas dar prieš pradedant studijuoti į valstybės finansuojamus ir mokančius už mokslą yra ydingas: gerai besimokantys, tačiau mokantys už studijas studentai, netenka galimybės bent jau dvejus metus užimti valstybės finansuojamą studijų vietą, tuo tarpu valstybė praranda nemenkas pinigų sumas, kuomet studentai pirmaisiais studijų metais savo noru nutraukia studijas. Tie, kurie dvejus metus turi užsitikrinę finansavimą nėra tikri dėl tolimesnių studijų metų. Tai atsiliepia ir studentų pasirinkimui savo noru nutraukti studijas“,- sako A.Mark.

LSAS rėmėsi Šiaulių, Kauno technikos, Mykolo Romerio bei Vilniaus Gedimino technikos universitetų, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Šiaulių, Vilniaus ir Kauno kolegijų duomenimis. Iš 11037 apklaustų pirmakursių studijas nutraukė 821 studentas, iš jų – 640 savo noru.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: