(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vardinį kvietimą į pasaulio čempionatą Turkijoje gavusi Lietuvos krepšinio rinktinė vakar sužinojo varžovus, su kuriais teks kautis pirmajame grupės varžybų etape.

Mūsų šalies nacionalinė komanda pateko į D grupę kartu su pasaulio čempionės titulą ginsiančia Ispanija, Prancūzija, Kanada, Naująja Zelandija ir Libanu.

Planetos pirmenybės vyks kitų metų rugpjūčio 28 – rugsėjo 12 dienomis. D grupės rinktinės varžysis trečiajame pagal dydį Turkijos mieste Izmire (3,3 mln. gyventojų), “Halkapinar” sporto halėje, kurioje telpa 10 tūkst. žiūrovų.

Pirmosiomis čempionato dienomis lietuviai susitiks su Naująja Zelandija ir Kanada. Po poilsio dienos Kęstučio Kemzūros auklėtiniai eilės tvarka varžysis su ispanais, prancūzais ir libaniečiais.

24 komandos keturiose grupėse kovos dėl 16 kelialapių į atkrintamąsias varžybas. Sėkmės atveju Lietuvos krepšininkų aštuntfinalyje lauktų viena pajėgiausių C grupės ekipų. Ten varžysis Jono Kazlausko treniruojama Graikija, turnyro šeimininkė Turkija, taip pat Puerto Rikas, Rusija, Kinija ir Dramblio Kaulo Krantas.

Pasaulio čempionatuose Lietuvos rinktinė kol kas rungtyniavo du kartus. 1998 metais Graikijoje ir 2006 metais Japonijoje mūsiškiai buvo septinti.

Po burtų traukimo ceremonijos rinktinės vyriausiasis treneris K.Kemzūra, Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vladas Garastas ir rinktinės puolėjas Linas Kleiza įvertino mums tekusius varžovus.

Kęstutis KEMZŪRA, Lietuvos rinktinės treneris:
“D grupės sudėtis visai nebloga. Favoritė yra Ispanija, bet draugiškos rungtynės Vilniuje ir šių metų Europos čempionato pradžia parodė, kad ir ši rinktinė yra pažeidžiama. Prancūzija turi daug NBA žaidėjų, žaidžia atletišką krepšinį, bet taip pat turi silpnų vietų. Kanados rinktinė stiprėja. Manau, kad ji demonstruos amerikietiško stiliaus žaidimą, remsis NBA ir JAV studentų lygos krepšininkais.

Naujoji Zelandija turi savą braižą, bet mažesnį žaidėjų pasirinkimą. Apie Libano rinktinę kol kas žinau mažiausiai, nors šiame regione žaidžiamas aukščiausio lygio krepšinis.

Daug priklausys nuo to, kokią rinktinę subursime. Tačiau lengvų varžybų nebus, reikės kautis per kiekvienas rungtynes.

C grupės, su kurios komanda susitiksime aštuntfinalyje, favoritės yra Graikija ir Turkija. Graikai šių metų Europos čempionate net ir be stipriausių žaidėjų laimėjo bronzos medalius, o turkai žais namie, tuo viskas pasakyta. Neturėtų būti prasta ir Puerto Riko rinktinė. Rusijos komandos pajėgumas labai priklausys nuo to, ar jai padės Andrejus Kirilenka, Viktoras Chriapa ir Johnas Robertas Holdenas.

Paranku, kad JAV rinktinė pateko į B grupę, todėl su ja galėsime susitikti ne anksčiau kaip ketvirtfinalyje. Amerikiečiai ryškūs savo grupės favoritai.

A grupėje išsiskiria Argentina ir Serbija. Toliau rikiuojasi Australija ir Vokietija. Tamsiuoju čempionato arkliuku gali tapti Angola.”

Vladas GARASTAS, LKF prezidentas:
“Ispanija yra aiški grupės favoritė, su ja žaisti bus sunku. O prancūzus tikrai galime nugalėti. 2004 metų olimpinėse žaidynėse Naujoji Zelandija įveikė serbus, tačiau pastaruoju metu šios rinktinės lygis krito. Kanada keltų didelių problemų žaidžiant ledo ritulį, bet krepšinyje mes esame pajėgesni. O Libano rinktinė tiesiog negali būti stipresnė už Lietuvos ekipą.

Burtus vertinti sunku. Pirmiausia reikia patiems būti stipriems, tada visi varžovai atrodys palankūs, nereikės skirstyti rinktinių į silpnas ir stiprias. Ar pavyks suburti stipriausią komandą, dar anksti kalbėti. Tikimės, kad Rimantas Kaukėnas sugrįš į rinktinę, o dėl Ramūno Šiškausko ir Šarūno Jasikevičiaus yra daug klaustukų. Nereikia spausti žaidėjų anksčiau laiko. Dabar jiems – pats sezono įkarštis ir galvoje sukasi visai kitos mintys. Baigsis sezonas, tada ir pasikalbėsime.

Tikiu, kad Turkijoje viskas bus gerai, nes turime gerų krepšininkų. Privalome susigrąžinti gerą vardą pasaulinėje arenoje. Pekino olimpiadoje buvome ketvirti, todėl esame pajėgūs pakartoti tokį rezultatą ir pasaulio čempionate.

Svarbiausia – leisti treneriui K.Kemzūrai dirbti, suburti komandą ir parengti tinkamą taktiką, o ne teisti anksčiau laiko. Skeptikai teigia, jog treneris su Latvijos rinktine neįgyvendino tikslų Europos čempionate Lenkijoje, bet pamiršta, kad latviai pažeidinėjo sportinį režimą. Jei žaidėjas nenori dirbti komandos labui, jo niekaip nepriversi.”

Linas KLEIZA, Lietuvos rinktinės ir Pirėjo “Olympiacos” (Graikija) puolėjas:
“Mums teko gera grupė, o varžovai – palankūs. Be abejo, stiprūs bus ispanai, tik neaišku, kokia bus jų komandos sudėtis. Pajėgi ir Prancūzijos rinktinė.

Į Graikiją buvo atvykęs mūsų rinktinės treneris K.Kemzūra, su juo susitikome ir artimiau susipažinome. Tada dar nebuvo aišku, ar pateksime į pasaulio čempionatą, bet mūsų susitikimas buvo darbingas.

Kai FIBA mums skyrė kvietimą į čempionatą, gavau daug žinučių iš Lietuvos krepšinio federacijos ir kitų žmonių. Tai labai gera naujiena. Bet Lietuva nusipelnė kvietimą gauti ir be pinigų.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: