Vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,2 procento
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos statistikos departamentas praneša, kad 2011 m. liepos mėn., palyginti su birželio mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,2 procento.

Bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo atpigę drabužiai ir avalynė, maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai ir pabrangę būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės bei transporto prekės ir paslaugos.

Vartojimo prekių kainos 2011 m. liepos mėn., palyginti su birželio mėn., sumažėjo 0,4 procento, paslaugų kainos padidėjo 0,4 procento.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų mėnesiniam kainų pokyčiui turėjo 10,5 procento atpigusios daržovės ir bulvės, 1,1 – duona ir grūdų produktai, 3,1 – vaisiai ir uogos, 0,6 – pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai, 1,7 procento – sviestas, aliejus ir riebalai ir 4,5 procento pabrangusi kava, arbatžolės, kakava, 1,2 procento – cukrus, uogienė, medus, šokoladas ir saldumynai.

Drabužių ir avalynės grupės kainų pokyčiui įtaką darė dėl sezoninių nuolaidų 7 procentais sumažėjusios drabužių bei 7,8 procento – avalynės kainos.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų padidėjimą lėmė 17,4 procento pabrangusios gamtinės dujos, 3,2 – šilumos energija, 4 procentais – kietasis kuras.

Transporto prekių ir paslaugų kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 0,7 procento pabrangęs benzinas, 9,8 – keleivinis oro transportas, 1,3 procento – dyzeliniai degalai.

2011 m. liepos mėn. (2011 m. liepos mėn., palyginti su 2010 m. liepos mėn.) metinė infliacija sudarė 4,6 procento. Metinį kainų pokytį lėmė pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, transporto prekės ir paslaugos ir atpigusios poilsio ir kultūros bei ryšių prekės ir paslaugos.

Vartojimo prekės per metus pabrango 5,7 procento, paslaugos – 1 procentu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: