(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Lapkričio 26 d. 15 val. Kauno valstybiniame dramos teatre visuomenei pristatoma paroda „Dailė Salo rajone“ iš Suomijos, Turku srities, Salo miesto. Tai Suomijos Salo miesto Dailininkų draugijos narių paroda, kurioje lankytojai išvys įvairių technikų ir stilių kūrinių, kuriuose keliamos žmogaus, jo jausmų, vienatvės, meilės, prisiminimų, gamtos, ekologijos ir kitos temos. Pristatomi 21 autoriaus darbai. Paroda teatre bus eksponuojama iki gruodžio 16 d., o sausio mėnesį iškeliaus į Jonavą.

1967 m. įkurtai draugijai priklauso 63 menininkai, kuriems pirmininkauja Jaana Saaria. Draugijos veikloje dalyvauja profesionalūs dailininkai ir mėgėjai, dar tik pradedantys menininko kelią. Į parodos pristatyme Kauno valstybiniame dramos teatre dalyvaus du dailininkai  ir Turku srities Donelaičio draugijos pirmininkas, Turku Universiteto lektorius Lasse Bergroth. Po parodos pristatymo svečiai su kitais dailininkais lankysis Dailininko Virginijaus Kašinsko studijoje, M.K.Čiurlionio muziejuje, Mykolo Žilinsko dailės galerijoje, Velnių muziejuje, Kauno Dailininkų sąjungoje, susipažins su Kaunu. Vėliau numatytas vizitas į Taurakiemio kultūros centrą, „Piliuonos“ tautodailės studiją, Raudondvario pilį, J.Naujalio muziejų, Raudondvario seniūniją ir kultūros centre.

Bendri Kauno rajono menininkų ir šios draugijos projektai prasidėjo 2006 m., kai trys keramikai buvo pakviesti dalyvauti tarptautiniame projekte „Antikos ir Dailės mugė“ Turku mieste. Vėliau, 2008-aisiais, Turku ir Salo miestuose buvo pristatytos dvi Kauno rajono tapytojų parodos, medžio skulptorių Ginučio Dudaičio ir Adolfo Teresiaus kūryba.  Dalis menininkų tais pačiais metais turėjo galimybę išvykti į Suomiją ir, padedant Donelaičio draugijai, susipažinti su šalimi. O 2009 m.  „Dailės ir Antikos mugėje“ Turku buvo pristatyti net 29 Lietuvos menininkų darbai , daugelis kurių buvo Kauno rajono kūrėjų darbai.

Eksponuoti tapybos, keramikos, tekstilės, juvelyrikos, porceliano, stiklo meno darbai. Rajono stendą ir jame pristatytus meno kūrinius puikiai įvertino mugės lankytojai, organizatoriai ir asmeniškai renginyje dalyvavusi Lietuvos ambasadorė Suomijoje Halina Kobeckaitė.

2006-aisiais užsimezgęs bendradarbiavimas su Turku srities Donelaičio draugija  padeda plėtoti kultūrinius ryšius ir dviejų šalių gyventojams suteikia galimybę per meną geriau pažinti vieniems kitus.

Šios parodos „Dailė Salo rajone “ partneriai yra Kauno Valstybinis dramos teatras, vadovaujamas Egidijaus Stanciko, ir Kauno dailininkų sąjunga, kurios pirmininkas Gintautas Vaičys. Parodą organizuoja Kauno rajono savivaldybė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: