© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sekmadienį paleido naują kritikos salvę dėl derybų Ženevoje, kuriose siekiama apriboti Teherano branduolinę programą, pareiškęs, kad sušvelninti sankcijas Iranui prilygtų “prakiurdyti jūsų padangą”.

Netgi paaiškėjus, kad per derybas su galingosiomis šalimis kol kas nepavyko pasiekti susitarimo dėl apribojimų Irano branduolinei programai, B.Netanyahu nesiliovė liejęs kritikos, sakydamas, kad tos derybos yra “labai bloga sutartis” visiems, išskyrus šiitišką respubliką.

“Iranas praktiškai nieko neduoda, tačiau gauna velniškai daug”, – B.Netanyahu piktinosi duodamas interviu JAV televizijos CBS laidai “Face the Nation”.

“Tai nėra geras susitarimas. Tikiuosi – galiu tik išreikšti savo pageidavimą – jog (galingųjų šalių grupė) “P5 plius 1″ išnaudos šį laiką, kad pasiektų gerą susitarimą, kuris atimtu iš Irano karinius branduolinius pajėgumu”, – sakė Izraelio lyderis.

“Jie prakiurdė sankcijų padangą, kuri pradėjo leisti orą – ir būtent to jie (iraniečiai) nori”, – pridūrė jis.

Irano derybos su JAV, Kinija, Rusija, Didžiąja Britanija, Prancūzija ir Vokietija pasibaigė be jokio susitarimo po tris dienas vykusių įtemptų diskusijų, tačiau abi stovyklos vėl susitiks lapkričio 20-ąją.

B.Netanyahu, kartu su kitų kaimyninių šalių lyderiais protestuodamas prieš bet kokį sankcijų švelninimą, pridūrė: “Nelabai dažnai nutinka, kad arabai ir izraeliečiai kalbėtų vienu balsu. Manau, į mus verta atkreipti dėmesį.”

Anksčiau sekmadienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris), kalbėdamas televizijos NBC laidoje “Meet the Press”, sakė, kad tarp JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos pozicijos ir jos įsipareigojimų Izraeliui yra “nulinis atotrūkis”, nors abiejų sąjungininkių santykiai tapo įtempti dėl branduolinių derybų su Iranu.

“Manau, gana gerai numanome, kaip pamatuoti, ar veikiame dėl mūsų šalies ir pasaulio – ypač Izraelio ir Persijos įlankos valstybių bei kitų tame regione – interesų, ar to nedarome”, – pažymėjo J.Kerry.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: