takashimurakami.net arch. nuotr.

Vienas žymiausių Japonijos šiuolaikinio meno atstovų – Takashi Murakami, kuris savo spalvingais kūrybos darbais – paveikslais, skulptūromis, ne tik sugeba „apsukti galvą“, bet ir stebinti visą pasaulį.

Menininkas semiasi įkvėpimo iš animacinių veikėjų bei manga kultūros, kitaip tariant japoniškų komiksų, taip pat ir iš tradicinės Japonijos dailės technikos. Sujungdamas šiuos visus elementus į vieną sintezę, jis sukūrė  meno kūrinius, kurie atspindi ir kritikuoja populiariosios kultūros įsigalėjimą Japonijoje.

Takashi  Murakami  gimė  ir užaugo Tokijuje. Jis studijavo Tokijo Nacionaliniame universitete, kuriame įgijo aukštosios dailės ir muzikos daktaro laipsnį. 1990 metais, jis pradėjo šiuolaikinio menininko karjerą, išplėtodamas jauną meno stilių „Superflat“, kuriame sujungė dvi dimensijas: popkultūros ir tradicinius Japonijos dailės bruožus. Netrukus, menininkas buvo pramintas Japonijos Endžiu Varholu (angl. Andy Warhol). 2000 metais, jis atidarė savo darbų parodą „Superflat“ Tokijuje, kiek vėliau šie eksponatai buvo nugabenti ir eksponuojami Los Angelo galerijose. 2002 metais jo darbais ir stilistika susižavėjo garsusis dizaineris Markas Jacobsas (angl. Mark Jacobs). Jis pasikvietė Marakami dirbti kartu, kuriant prekinius logotipus „Louis Vuitton“ madų namams. 2008 – 2009 metų laikotarpyje, jis surengė paroda pavadinimu „Murakami“, kurią eksponavo Los Andželo, Niujorko, Vokietijos ir Ispanijos garsiausiose galerijose.

T. Murakami darbuose dominuoja groteskas – meninio vaizdavimo tipas, kuriame susipina įvairūs deriniai – fantastika su tikrove, komiškumas su šiurpumu, linksmi ir neramumą keliantys animacinių veikėjų veidai, kontrastas tarp ryškiai spalvotų ir tamsių spalvų. Universaliausi ir gerai atpažįstami menininko kūriniai: „Mr.DOB“, „Mr. Pointy“, „Putipanda”atvaizdas,  be to įvairios multiplikacijos, kuriose dominuoja besišypsančios gėlės, spalvoti grybai, kaukolės. Taip pat,  žmogaus dydžio animacinių veikėjų skulptūros, kurių paviršius yra lygus ir blizgantis. Dažniausiai jos būna pastatytos ant didelių platformų. Labiausiai provokuojantys Murakamio darbai, kurie sulaukė didžiulio visuomenės dėmesio – „Hiropon“, „Kaikai Kiki Co“, „My Lonesome Cowboy“, „Miss ko2“ skulptūros. Pavyzdžiui, „Hiropon“ skulptūra buvo parduota už 427,500 dolerių. Būtent šis įvykis,  2000 m. Takashi Murakami pavertė pasaulinio lygio žvaigžde..

 

takashimurakami.net archyvo nuotr.

Be viso šito, menininkas pasireiškė ir kitoje srityje – vaizdo klipų kūrime. Takashi iliustravo reperio Keino Vesto (angl. Keyne West) dainos „Good morning“ muzikinį vaizdo klipą, kuris savo stilistika primena mums labai gerai žinomus japoniškus animacinius filmukus. 2008 metais, vaizdo klipas buvo parodytas „Marakami“ parodos metu Bruklino muziejuje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: