Tarptautiniai jaunimo debatai moksleiviams
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Konkursas „Tarptautiniai jaunimo debatai“ skirtas moksleiviams, besimokantiems vokiečių kalbos.

„Tarptautiniuose jaunimo debatuose“ dalyvauja Čekijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Ukrainos ir Vengrijos mokyklos, kuriose vokiečių kalba dėstoma kaip užsienio kalba. Dalyvauti gali 10-11 klasių moksleiviai bei jų vokiečių kalbos mokytojai.

Mokytojams rengiami kvalifikacijos tobulinimo seminarai, kuriuose jie supažindinami su debatų taisyklėmis bei rengiami ruošti debatų dalyvius.

„Tarptautiniai jaunimo debatai“ prisideda prie to, kad jaunuoliai iš Vidurio ir Rytų Europos šalių mokėtų kompetentingai ir įtikinamai išreikšti savo nuomonę ir požiūrį. Projektas taip pat stiprina debatų kaip demokratijos instrumento vaidmenį ir skatina aktyvią daugiakalbystę.

Debatai vyksta vokiečių kalba, debatų tema formuluojama apsisprendimo reikalaujančiu klausimu. Dažniausios temos: mokykla (temos apie mokyklos kasdienybę), pamatinės teisės (klausimai, susiję su žmogaus ir pilietinėmis teisėmis) bei Europa (tarpregioninės ir europinės temos).

Moksleiviai vertinami pagal keturis kriterijus: dalykinių žinių, išraiškos, pašnekovo įtikinamumo ir gebėjimo vesti pokalbį. Kalbos žinios atskirai nevertinamos.

Komisijos nariai, įvertindami kiekvieną dalyvį, duoda patarimų ir pastabų, kaip pagerinti rezultatus.

2010-2011 mokslo metais projekte iš viso dalyvavo beveik 2000 moksleiviai iš 105 Vidurio ir Rytų Europos šalių mokyklų. Nacionalinių finalų nugalėtojai šį rudenį vyks į tarptautinį finalą Kijeve.

2011-2012 m. yra numatytos vietos naujoms mokykloms. Registracija vyksta iki 2011 m. spalio 21 d.

Paraiška dalyvauti konkurse.

Goethe’s instituto informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: