Tarptautinis Kauno kino festivalis kviečia į Panevėžį
(c) Tarptautinio Kauno kino festivalio archyvo nuotr.
Akimirka iš filmo "Rankas aukštyn"

Šią savaitę Panevėžyje svečiuojasi rinktiniai Tarptautinio Kauno kino festivalio filmai. Pasaulines kino naujienas ir įsimintiną slovakų kino retrospektyvą festivalis pristatys kino centre „Garsas“.

Apie itin kūrybingą slovakų kino amžių plačiau sužinota tik devintojo dešimtmečio pabaigoje, kai Čekoslovakija išsivadavo iš socialistinio režimo. Iki tol 7-ajame dešimtmetyje sukurti filmai buvo dangstomi nuo žiūrovų, o jų autoriai ilgus metus ignoruojami. Šiandien slovakų Naujosios bangos filmai vertinami už estetiką ir idėjas bei, kartu su čekų kino kūrėjų darbais, laikomi „Čekoslovakijos kino stebuklu“.

Geriau susipažinti su slovakų Naujosios bangos kūryba kino mėgėjai turės progą dokumentinio Martino Šulíko filmo apie reikšmingą Čekoslovakijos kino laikotarpį „25 metai po šešiasdešimtųjų“ seansuose spalio 11 ir 12 dienomis 17.00 val.

Vienas svarbiausių šio laikotarpio kūrinių – tarptautinį pripažinimą pelnęs Štefano Uherio filmas „Vargonai“. 1965 metais specialus prizas filmo režisieriui Štefanui Uheriui skirtas Lokarno tarptautiniame kino festivalyje. Apie mažo provincijos miestelio ramybę sudrumstusį lenkų dezertyrą, kuris pasirodo esąs ir talentingas vargonininkas, pasakojantis filmas bus rodomas spalio 12 d., 19.00 val.

Įdomiausi slovakų Naujosios bangos filmai itin skirtingi: vieni jų, tokie kaip Peterio Solano „Boksininkas ir mirtis“, nagrinėja sudėtingas moralines problemas ir tamsiausias žmonijos istorijos atkarpas, kiti – ypač jaunesnės kartos režisierių Jurajaus Jakubisko kūriniai – siekia žaismingai ir spontaniškai provokuoti rimtą komunistinęs tikrovės kaukę. Fantastinė šio režisieriaus komedija „Paukščiai, našlaičiai ir kvailiai“ bus rodoma spalio 12 d., 21.00 val.

Festivalio rengėjai atkreipia dėmesį ir į spalio 13 d., 17.00 val. vyksiančią šiuolaikiniam Europos kinui atstovaujančio prancūzų režisieriaus Romain Goupil filmo „Rankas aukštyn“ peržiūrą.

Ši kino juosta – jautrus režisieriaus žvilgsnis į imigrantų vaikų pasaulį ir jų visai nevaikiškas problemas. Tai politinės satyros prieskoniais pagardinta idiliška istorija apie tikrą draugystę. Filmo aktorė Valeri Bruni-Tedeschi už savo vaidmenį pelnė „Europos sidabrinį kaspiną“ Italijos kino kritikų apdovanojimuose.

Tarptautinio Kauno kino festivalio informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: