Organizatorių archyvo nuotr.

Girdėjot TED? Jei ne, tai jūsų vietoje aš jau verkčiau dėl tiek bereikšmiškai praleisto laiko internete.

TED iniciatoriai sako, kad jie užsiima „idėjų, vertų skleidimo“ platinimu. Aš sakau, kad jie užsiima „kalbų, kurios verčia stotis nuo kėdės ir eit kažką nuveikt doro“ platinimu. O iš tiesų yra taip: TED organizuoja ar padeda organizuoti konferencijas, kuriose įdomūs ir įkvepiantys žmonės dalinasi savo idėjomis, gyvenimu. Jei tiksliau, pats TED organizuoja dvi metines TED konferencijas – Didžiojoje Britanijoje ir JAV – o kitas, pavadintas TEDx, organizuoja žmonės visame pasaulyje, pagauti entuziazmo ir noro pasidalinti idėjomis ir jų gauti iš kitų. Lietuva – ne užkampis. Jau vyko kelios TEDxKTU, TEDxVilnius konferencijos, o lapkričio 17 dieną įvyko ir pirmoji TEDxYouth (skirta jaunimui) formato konferencija Lietuvoje – TEDxYouth@LaisvėsAlėja Kaune.

Didžiausią nuostabą ir tuo pačiu pasididžiavimą savo karta sukėlė tai, kad visą konferenciją organizavo grupelė jaunų žmonių – Julius Pauliukevičius, Laura Pajuodytė, Simonas Bartulis, Ugnė Jakubauskaitė, Justinas Cirtautas, Jolita Vaitkutė ir dar daugybė savanorių. Jie visi prisiėmė atsakomybę organizuoti rimto prekinio ženklo renginį su nemaža auditorija. Be jokio atlygio. Tik stumiami noro įkvėpti kitus.

Kaip renginio vieta pasirinktas Kaune esantis „Romuvos“ kino teatras puikiai tiko visai konferencijai. Labai tiko ne tik dėl savo patogių kėdžių, geros scenos ar akustikos, bet ir dėl savo istorijos, ilgaamžiškumo, kuris lyg specialiai kontrastavo su konferencijos tema „Ateities ritmas“. Potemės „Pulsas“, „Maištas“ ir „Pasekmė“ – atskiros konferencijos dalys, į kurias buvo suskirstyti visi pranešėjai. Jų būta devynių:

Ernestas Kalabuckas. Jis – žmogus, parodęs, kaip atrodo Lietuva iš kosmoso ir ten pat paleidęs picą. Neįtikėtina tai, kad Ernestas, dar būdamas labai jauno amžiaus, sugebėjo panaudoti savo pomėgius labai įdomiam ir naudingam tikslui.

Mantas Ratomskis. Pagrindinė idėja: „Šiais laikas internetas užima 40% socialinio žmogaus gyvenimo, tad kodėl gi to nepanaudojus mokymuisi? Nebūk valdomas interneto, išmoks pats jį valdyti, išmok tave supančią ir apie tave transliuojamą informaciją nukreipti norima linkme.“

Berta Tilmantaitė. Bertos kalba sukėlė daugybę minčių. Kaip ir minėta jos kalboje, iš tiesų egzistuoja tokia „komforto zona“, iš kurios mes turime save prisiversti išeiti, kad galėtume pasiekti reikiamų ir norimų tikslų.

Meinardas Valkevičius. Meinardas Valkevičius – vienas iš unikaliausių žmonių Lietuvoje. Kodėl? Ogi jis kuria animaciją! Būtent jis atsakingas už visiems gerai žinomą ir išgirtą „Study In Lithuania“ inforgrafiką (nematėt – būtinai pažiūrėkit), apdovanojimų laimėjusį ir užsieniuose rodytą The Impossible Moon“ filmuką irkrūvą reklamų, per gerų lyginti su bonuksų, taidų ir kitų įmonių bevertėmis reklamomis.

Vaiperis Vitalijus Despotin. Pagrindinė idėja: „Mokytis iš svetimų klaidų ne tik kad sudėtinga, bet ir neįmanoma, tad nebijokime susikurti savo istorijos. Kiekvieną pralaimėjimą priimkim, kaip neįkainojamą pamoką. Pasak jo, sėkmės formulė paprasta – tai užsispyrimas kart originalumas.“

Rytis Zemkauskas. Labai verta dėmesio mintis, paminėta Ryčio kalboje, buvo ta, kad turtuolius irgi reikia šviesti. Nes dabar yra pakankamai daug tokių, kuriems įdomi tik baisiausia beskonybė – paauksuoti iPhone, šlykščiai deimantais nublizginti Mercedes ar drabužiai iš liūto vilnos.

Girvydas Duoblys. Pasak šio kalbėtojo, reikia kuo labiau stengtis netapti šabloninės švietimo sistemos įkaitu ir eiti savu keliu, būti kūrybingam. Kalboje paminėta daug pavyzdinių žmonių, kuriems mokykloje nelabai sekėsi, nes jie neturėjo jokio noro įsisprausti į jiems peršamus rėmus, bet dabar yra žinomi dėl savo neeilinių pasiekimų.

Vytautas Jokužis. Vienas iš „Elintos“ įkūrėjų dalinosi patirtimi apie elektromobilius, auditorijai žadino nuostabą pateikdamas konkrečių pavyzdžių apie tai, kokia sparta vystosi technologijos ir kokių nerealių pajėgumų jos bus jau visai netrukus.

Buvau ir aš, pasimėgavau dešimčia minučių šlovės ant scenos ir pašnekėjau apie save ir tinklaraščius. Sako, kad buvo juokinga. Gal. Tikiuosi.

Renginys suorganizuotas išskirtinai gerai. Viskas buvo apgalvota ir labai įdomu, o plėtotos idėjos paskatino nestovėti vietoje. Tai juk ir buvo TEDxYouth@LaisvėsAlėja tikslas, ar ne? Dabar tik labai viliuosi, kad organizatoriai po šio renginio nepavargo ir imsis kito TEDxYouth dar šiemet. O įkvėpti tikrai yra ką.

Originalus įrašas tinklaraštyje kleiva.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: