(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybės tarybos kolegija trečiadienį pritarė, jog būtina uždengti sovietinę simboliką, esančią ant Vytauto Didžiojo tilto, o lėšas šiems darbams reikia numatyta kitų metų biudžete.

Praėjusių metų gruodį Kolegija buvo nutarusi ant tilto esančius sovietinius simbolius uždengti mėlynomis švieslentėmis. Lėšos buvo numatytos biudžete, tačiau finansiniu sunkmečiu biudžetas ne kartą buvo karpomas, todėl šios lėšos buvo išbrauktos iš biudžeto. Be to, beveik pusmetį vyko diskusijos su Kultūros vertybių apsaugos departamentu.

Šio mėnesio pradžioje Savivaldybės administracijos vadovai kreipėsi į miesto tarybos Biudžeto ir finansų komitetą, prašydami pasirinkti vieną iš dviejų siūlomų sovietinių simbolių uždengimo variantų, o lėšas skirti iš Administracijos direktoriaus rezervo.

Miesto tvarkymo skyriaus specialistai pateikė du variantus, kaip būtų galima uždengti pilonus, bei paskaičiavo, kiek tai galėtų kainuoti. Tilto pilonus uždengti šviečiančiomis šviesdėžėmis kainuotų apie 75 tūkst. Lt. Naudojant aliuminizuotas plastiko plokštes, šie darbai atsieitų 25 tūkst. Lt.

„Komitetas nesiryžo spręsti, kurį simbolių uždengimo variantą parinkti, todėl rekomendavo šį klausimą spręsti Kolegijai. Mes prieštaravome, jog lėšos būtų skiriamos iš rezervo fondo. Šios lėšos turėtų būti numatytos formuojant 2010 metų Savivaldybės biudžetą“, – sakė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkė Edita Gudišauskienė.

Architektas Rimas Palys, rengęs buvusio Aleksoto tilto (dabar Vytauto Didžiojo tilto) rekonstrukcijos projektą teigė, jog sovietiniai simboliais nedera prie tiltui suteikto vardo. „Be to, tiltas šiuo metu yra sumodernintas, todėl istorinės jo liekanos taip pat jo nepuošia. Mano manymu, būtina apšviesti tiltą ir pasirinkti tą žvaigždžių uždengimo variantą, kuris apšviestų pilonus“, – siūlė architektas.

Kolegijos nariai, suprasdami, jog šiais metais lėšų sovietinių simbolių uždengimui Savivaldybė negalės rasti, pasiūlė šias lėšas numatyti formuojant 2010 metų biudžetą.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas taip pat teigė pasiūlysiąs sovietines žvaigždes perimti Grūto parkui.

Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio specialistų nuomone, sovietiniai simboliai yra saugotinos vertybės ir negali būti išmontuojami.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: