© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Tokijo gubernatoriaus rinkimus sekmadienį laimėjo vyriausybės remiamas atominės energetikos šalininkas, buvęs televizijos laidų vedėjas ir buvęs vyriausybės narys Yoichi Masuzoe (Joičis Masudzojė), pranešė valstybinis transliuotojas NHK.

Y.Masuzoe pergalę visuomeninis transliuotojas NHK paskelbė pagal balsavusiųjų apklausos rezultatus, kelios minutės po to, kai baigėsi balsavimas.

65 metų Y.Masuzoe , kuris užtikrintai aplenkė savo du pagrindinius varžovus, kameroms pasirodė šalininkams šaukiant “Banzai” (“Dešimt tūkstančių metų”), ir pažadėjo padaryti Tokiją “pasaulio miestu numeris vienas”.

“Noriu padaryti Tokiją pasaulio miestu numeris vienas (įvairiose) srityse, tarp jų – nelaimių prevencijos, gerovės ir ekonomikos”, – šypsodamasis žurnalistams pareiškė Y.Masuzoe.

“Ir visų pirma užtikrinsiu 2020 metų olimpinių ir parolimpinių žaidynių sėkmę”, – pridūrė jis.

Šiuos rinkimus daug kas laikė liaudies verdiktu dėl atominės energijos naudojimo šalyje, sukrėstoje Fukušimos branduolinės katastrofos.

Tačiau atominės energetikos priešininkų stovyklą suskaldė du kandidatai 76 metų buvęs premjeras Morihiro Hosokawa (Morihiras Hosokava) ir 67 metų garsus teisininkas, žmogaus teisių specialistas Kenji Utsunomiya (Kendžis Ucunomija).

Y.Masuzoe surinko maždaug 30 proc. balsų, rodo NHK balsavusiųjų apklausos rezultatai. M.Hosokawa ir K.Utsunomiya gavo po maždaug 20 proc. balsų ir tai rodytų, kad jeigu atominės energetikos priešininkai būtų susivieniję, kuris nors jų kandidatas būtų galėjęs laimėti.

Oficialūs rinkimų rezultatai turėtų būti paskelbti pirmadienį.

Y.Masuzoe rėmė premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė), kuris nori vėl paleisti 50 Japonijos branduolinių reaktorių, sustabdytų po Fukušimos katastrofos.

M.Hosokawą rėmė ekspremjeras Junichiro Koizumi (Džiuničiras Koidzumis), kuris siekė atsisakyti atominės energetikos.

Tokijo Vasedos universiteto politologijos profesorius Tetsuro Kato (Tecuras Katas) sakė, jog atominės energetikos priešininkai nukentėjo dėl to, kad rinkėjai negalėjo susitarti dėl vieno kandidato.

“Tai galėjo pasirodyti kaip svarbus balsavimas dėl atominės energijos, ne vien dėl miesto politikos, – sakė jis. – Bet tie, kas siekia “nulinės” atominės energetikos, patyrė nesėkmę dėl savo strategijos”.

Dauguma Japonijos rinkėjų nepritaria branduolinei energetikai, bet šis nepritarimas nesimaterializavo per nacionalinius 2012 metų gruodžio rinkimus, po kurių premjeru tapo atominei energetikai pritariantis Sh.Abe.

Likus pusvalandžiui iki rinkimų apylinkių uždarymo rinkėjų aktyvumas buvo maždaug 34 proc. – daugiau kaip 10-čia proc. mažesnis nei per ankstesnius rinkimus šiame megamieste, kur šeštadienį iškrito daugiausiai sniego per beveik pusę amžiaus.

Tokijo gubernatoriaus postas liko laisvas gruodį, kai Naoki Inose (Naokis Inosė) atsistatydino pripažinęs, kad naiviai priėmė nedeklaruotus 500 tūkst. dolerių iš vieno ligoninių magnato.

Tokijo gubernatorius vadovauja daugiausiai gyventojų turinčiai ir turtingiausiai Japonijos prefektūrai, kurios metinis 13 trilijonų jenų (130 mlrd. dolerių) biudžetas konkuruoja su Švedijos biudžetu.

Naujasis gubernatorius didelę savo laiko dalį tikriausiai skirs tam, kad būtų pasirengta 2020 metų olimpiadai, kuriai numatomi didžiuliai statybų projektai ir miesto infrastruktūros renovacija jau vyksta.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: