Autoaibe.lt archyvo nuotr.

Nors šiuolaikinės alyvos yra beveik tobulos, parduotuvėse dabar galima rasti įvairių tepalų priedų. Ar šiuolaikiniams automobiliams jie būtini? Jei automobilio širdis, t.y. variklis, yra nauja ir sveika, būtinybės naudoti priedus tikrai nėra. Tačiau tam tikrais atvejais papildant variklio tepalus specialiomis priemonėmis, tik prailginamas variklio tarnavimo laikas.

Deja, daugeliui vairuotojų alyvos priedai neturi didelės reikšmės, jie renkasi neatsakingai, nepasitarę su profesionalais. To – nereikėtų daryti. UAB „Autoaibė“ specialistai primena apie pagrindinių alyvos priedų paskirtį bei funkcijas, išskirdami tris jų grupes:

  • modifikuojantys alyvos savybes;
  • saugantys alyvą;
  • tausojantys paviršius.

Priedai, mažinantys trintį

Naujų arba geros būklės automobilių savininkai turėtų naudoti produktus, kurie varikliuose sumažina trintį. Su alyva nesureaguojantis priedas nepakeičia jokių gero tepalo savybių. Šios grupės priedai gaminami naudojant pažangiausias technologijas. Jų pagalba mažinama trintis ir taip  taupomas transporto priemonės variklis. Būtent trinties mažinimui skirti alyvos priedai palengvina užvedimą šaltyje ir netgi taupo kurą. Tiesa, šie produktai yra gana brangūs, visgi, jų teikiama nauda yra verta tokių pinigų.

Priedai, didinantys alyvos klampumą

Apie aukštą alyvos kokybę galima spręsti iš jos klampumo: jei kintant temperatūrai, klampumas keičiasi mažai, galite būti tikri – alyva yra gera. Tiesa, šią savybę pagerinti gali ir polimeriniai priedai, kurie keičiantis temperatūrai elgiasi priešingai nei įprasti skysčiai. Tokios rūšies priedai padidina alyvos klampos indeksą. Juos naudojant svarbu atsiminti, kad polimeriniai alyvos priedai nėra atsparūs mechaniniam poveikiui, todėl ilgainiui yra negrįžtamai suardomi. Šie priedai, kylant temperatūrai, neleidžia alyvai per daug suskystėti, o temperatūrai krentant – sutirštėti, taigi, padaro alyvos klampą mažiau priklausomą nuo temperatūros pokyčių. Šie priedai taip pat didina kompresiją ir sumažina alyvos sunaudojimą, kas ypač svarbu senesnių automobilių varikliams.

Guminių riebokšlių hermetikai

Šie priedai skirti guminių detalių elastingumo susigrąžinimui, kai tepalas pradeda sunktis pro sukietėjusius riebokšlius. Hermetikai, įsiskverbdami į sandarinimo medžiagos struktūrą, išlaiko jos elastingumą, nežymiai didina jos tūrį ir padeda užtikrinti tinkamą sandarumą. Tačiau šie priedai nepadeda mechaniškai pažeistiems riebokšliams. Šie priedai dažniausiai naudojami senesnių automobilių varikliuose.

Dūmingumą mažinantys priedai

Tai pigūs ir gana efektyvūs preparatai trumpam laikotarpiui, skirti paskui seną automobilį nusidriekusio mėlynų dūmų šleifo šalinimui.

Disperguojantys priedai

Trukdo suodžių, dervų ir alyvos oksidacijos produktams kauptis variklyje, išlaiko juos suspensijos pavidale. Su alyvoje tirpiomis išorinėmis dalimis aplink suodžių ir teršalų daleles sudaro to pačio ženklo elektrinius apvalkalus, todėl daleles tarpusavyje nesulimpa, nepasunkėja ir nenusėda.

Revitalizantai

Dėl dalelių trinties veikiant įvairioms apkrovoms, dyla paviršiniai jų sluoksniai. Į alyvą įpilti revitalizantai suformuoja naują, apsauginį metalokeramikos sluoksnį ir tokiu būdu variklio detalės atstato savo geometriją.

Užsakymo Nr. KMC170013

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: