(c) Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos archyvo nuotr.

Savaitgalį traukiniu iš Vilniaus į Kauną ir atgal vykę keleiviai galėjo pasivaišinti pyragaičiais, kuriuos iškepė Kauno nepilnamečių pataisos namų auklėtiniai. Pirmą kartą Lietuvoje surengtos akcijos metu pristatyta, kaip nuteistieji nepilnamečiai dalyvauja ugdymo programose bei yra rengiami grįžti į visuomenę.

Akcija surengta specialiame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) vykdomo projekto „ESF-veža“ traukinio vagone, kuriame pristatomos Europos socialinio fondo (ESF) galimybės.

Kauno Nepilnamečių tardymo izoliatoriaus – pataisos namų (NPI-PN) direktoriaus Marko Tokarevo teigimu, netradicinė pristatymo forma pasirinkta norint kuo didesnei visuomenės daliai parodyti, kaip pataisos namuose gali būti pritaikomos šiuolaikinės socialinės reabilitacijos galimybės.

„Norime geriau informuoti visuomenę apie paramą, kurios dėka turime daugiau galimybių sėkmingai reintegruoti nuteistus nepilnamečius. Pagal šį projektą įstaigoje jie mokosi konditerių – kepėjų amato, kad vėliau, įgavę darbo patirties ir profesnių įgūdžių, galėtų lengviau susirasti darbą, tęsti mokslus ir įsilieti į visuomenę”, – sako nepilnamečių pataisos namų vadovas.

Anot M. Tokarevo, akcijos rengėjams bene įdomiausia buvo sulaukti keleivių reakcijos po to, kai šie sužinodavo konditerinių gaminių autorius.

„Patys nepilnamečiai dėl galiojančių apribojimų negali traukiniuose dalinti savo iškeptų pyragaičių, todėl mums gelbėjo padėjėjai. Kartu su vaišėmis buvo dalinami ir projekto „Nepilnamečių nuteistųjų socialinė integracija“ lankstukai, kuriuos perskaitę keleiviai įsitikindavo, kas iškepė pyragaičius“, – pasakoja M. Tokarevas.

Jis pasakojo, kad iš traukinio keleivių sulaukta įvairių atsiliepimų, tačiau dažniausiai jie buvo labai teigiami ir paskatinantys.

Pasak Martyno Žymanto, projektą „ESF-veža“ organizuojančios SADM atstovo, šia akcija kartu siekiama pakeisti visuomenės požiūrį į nusikaltusius jaunus žmones.

„Traukinyje įgyvendinamas projektas „ESF – veža“ skirtas supažindinti visuomenę su ESF galimybėmis. Jos pristatomos „gyvai“, pateikiant tikrąją įvairių projektų dalyvių patirtį. Bendras darbas su nuteistųjų nepilnamečių pataisos namais yra vienas originaliausių pristatymų, leidžiančių žmonėms tiesiogiai pajusti paramos naudą“, – teigia M. Žymantas.

Europos socialinio fondo (ESF ) galimybių viešinimo kampaniją „ESF – veža“ skirta informuoti ir paskatinti gyventojus naudotis šio fondo paramos galimybėmis. Kampanijai pasirinktas netradicinis sprendimas – vykdomų projektų dalyvių istorijas pristatyti kino salės motyvais dekoruotame traukinio vagone. Keliaujantieji traukiniu Vilnius–Kaunas ir Vilnius–Trakai viename iš vagonų gali užpildyti atvirlaiškius bei nemokamai išsiųsti linkėjimus savo draugams ir artimiesiems, susipažinti su projektų dalyvių patirtimi, pavaizduota didelėje stilizuotoje kino juostoje ir „kino scenarijų“ knygose.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: