Filmo "Batman v Superman: Dawn of Justice" plakato fragmentas

2013-siais paskelbus apie „Žmogaus iš plieno“ pratęsimą, ištikimiausi superherojų žanro mėgėjai skaičiavo dienas iki „Betmenas prieš Supermeną: teisingumo aušra“. Kritikai nuomonę apie šį filmą reiškė gana atsargiai. Po ankstyvųjų premjerų internete pasklidę atsiliepimai žadėjo puikų filmą. Betmano ir Supermeno kova visada buvo viena iš populiariausių komiksų mėgėjų diskusijų temų, o dabar tai pavirto į filmą. Sakyti, kad filmas nepatiko atrodo lyg išduoti visus tuos laukimo metus. Tačiau iki lūkesčių pateisinimo šiam filmui labai toli.

Pradedant nuo gerosios pusės, filmas nebuvo visiška avarija. Daugelis sutinka, kad Benas Afflecko atlikta rolė sukūrė vieną žmogiškiausių ir įtikinamiausių Betmano portretų. Nemažai kontroversijos sukėlė scenos, kuriose superherojai, užuot nuginklavę ar kitaip „nukenksminę“, savo priešus tiesiog nužudo. Tai nėra vienareikšmiškai patvirtinama filme, tačiau kaip dar reikėtų interpretuoti scenas, kuriose Betmanas į blogiukus šaudo iš savo „batmobilio“ kulkosvaidžių? Taip sugriaunamas vienas pagrindinių superherojų filmų motyvų, kur protagonistas balansuoja tarp gėrio ir blogio. Taigi filmo superherojai dar vienu žingsneliu pasislenka arčiau paprastų mirtingųjų, kurie nėra tobuli. Klausimas, ar netobuli ir žmogiški superherojai geriau už klasikinę superherojų sampratą, reikalauja atskirų diskusijų. Bet kuriuo atveju, tokį filmo sprendimą galima laikyti įdomiu eksperimentu, kas visada sveikintina.

Batman v Superman Dawn of Justice 4

Filmo “Batman v Superman: Dawn of Justice” kadras

„Betmenas prieš Supermeną“, palyginus su ankstesniais režisieriaus Zako Snaiderio darbais, galima pastebėti daug besikartojančių klaidų. Dėl „300,“ „Stebėtojų lygos,“ ir „Žmogaus iš plieno“ žinomo režisieriaus darbams būdinga maloni akiai filmavimo ir efektų kokybė, tačiau taip pat ir sunkiai susirišanti istorija, neišvengiant siužeto spragų. Panašu, kad režisierius iš savo klaidų visiškai nepasimokė. Beveik pustrečios valandos trukmės filmas bando sutalpinti per daug siužeto linijų į vieną, to rezultatas — chaotiškas siužetas, neišplėtotos antraplanių veikėjų istorijos  ir per trumpos finalinės kovos scenos, dėl kurių ir susirenka dauguma žiūrovų.

Batman v Superman Dawn of Justice 2

Filmo “Batman v Superman: Dawn of Justice” kadras

Filmas perpildytas garsių pavardžių, nepavykusių pagrindinių veikėjų vystymo bandymų ir į niekur vedančių antraplanių istorijų. Savaime, daug veikėjų ir istorijų supinantis siužetas nėra blogai. Bet čia ne „Žiedų valdovas“, taigi istorija pilna siužeto spragų. Net filmo centre esantis konfliktas tarp Betmano ir Supermeno apsiriboja paaiškinimu, kad Supermenas gali būti pavojingas. Vietoj mirtinos kovos pakaktų dešimties minučių pokalbio, kad abu herojai suprastų esantys toje pačioje pusėje. Bet kur smagumas tame?

Batman v Superman Dawn of Justice 3

Filmo “Batman v Superman: Dawn of Justice” kadras

Ko gero daugumai žiūrovų (išskiriant nebent didžiausius fanus) pamačius tokį filmo pavadinimą kilo klausimas, ar Holivudui taip smarkiai pritrūko įdėjų? Atsakymas — taip. Rudenį vykusiame interviu su Stivenu Spilbergu, režisierius prasitarė manantis, kad superherojų filmai anksčiau ar vėliau nublanks, kaip kadaise tai nutiko su vesternais. Zakas Snaideris, vienas aktyviausių superherojų žanro režisierių, su tuo taip pat sutinka. Apie beveik kiekvieną geriau žinomą komiksų herojų jau buvo sukurta bent po keletą filmų ir pratęsimų. Pirmaplanius herojus filmuose pamažu pakeičia sunkiau prigiję personažai. Vien “Warner bros.” per artimiausius tris metus ketina išleisti šešis filmus: „Suicide Squad“, „Wonder Woman“, „Justice League Part One“, „The Flash“, „Aquaman“ ir „Justice League Part Two“.

Verdiktas 6/10

Kaip visada puikus vizualiai, „Betmenas prieš Supermeną: teisingumo aušra“ paprasčiausiai stengiasi apžioti per daug. Per ilgą ir visiškai neįsimintiną istoriją būtų galima drąsiai sutrumpinti per pusę, daugiau dėmesio skiriant finalinei dviejų titanų kovai, kuri taip pat galėjo būti žymiai geresnė. Tai tikrai nėra blogiausias superherojų filmas, tačiau akivaizdus įdėjų trūkumas verčia susimastyti kiek metų liko kol superherojų filmus ištiks vesternų likimas.

Taip pat skaitykite: TOP 10 superherojų filmų

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: