Televizijos serialo "Carnivale" kadras

„Prieš visa ko pradžią, po didžiojo karo tarp rojaus ir pragaro, Dievas sukūrė Žemę, ir atidavė ją valdyti klastingai beždžionei, kurią vadino žmogumi. Kiekviena karta sulaukdavo tiek šviesos būtybės, tiek tamsumų padaro. Ir didžiausios armijos nakty susiremdavo, senovės kare tarp gėrio ir blogio. Magija, kilnumas ir neįsivaizduojamas žiaurumas tuomet viešpatavo. Taip ir buvo, kol netikra saulė susprogo virš Trejybės ir žmogus amžiams iškeitė stebuklą į supratimą.“

„HBO“ – televizija, neabejotinai užsitarnavusi kokybiškos pramogos statusą, 2003-2005 metais pristatė du sezonus trukusį Daniel Knauf kurtą serialą „Carnivàle“. Savotiškas „True Detective“ pirmtakas: kalbant apie siužeto painumą, kur nusikaltimo tematiką pakeičia nežemiška fantazija. 1930-tųjų Amerikos „Didžiosios depresijos“, skurdo, nepritekliaus ir nevilties fone iškyla amžina kova tarp gėrio ir blogio. Rojaus ir pragaro konfliktas tiek individualiai asmenine, tiek visuomenine prasme.

Televizijos serialo “Carnivale” kadras

Dviejų skirtingų pusių reprezentacijomis tampa du pagrindiniai veikėjai. Pirmasis jų – Benas, netikėtai prie keistuolių, apsigimėlių ir šiaip nepritapėlių karnavalo prisijungęs vaikėzas, savo sumišusioje sąmonėje beieškantis atsakymų, kuriuos nepažįstamieji jo pakeleiviai, panašu, gali suteikti. Antrasis – charizmatiškasis pastorius Džastinas, taip pat palaipsniui suvokiantis turįs išskirtinių gebėjimų, bei besąlygiškai tikintis, jog tie gebėjimai  yra Dievo siųsti. Tiesa, kuris iš jų priklauso šviesiajai, o kuris tamsiajai pusei, taip ir lieka miglotai nutylėta.

Televizijos serialo “Carnivale” kadras

Purvina pastelė tampa nepaaiškinamų nutikimų, intrigų ir paslapčių fonu, pagardintu pernelyg neišsišokančiu muzikiniu takeliu, netikėtai išnyrančiomis vizijomis ir iki šiurpų gąsdinančiais sapnais. Kaip ir įprasta, neretam žiūrovui dėl efektingo veiksmo trūkumo siužetas gali pasirodyti kiek ištęstas, tačiau žiūrovas subtiliai įtraukiamas į metaforų ir simbolių perpildytą labirintą, kuriame, iš tiesų, klausimų žymiai daugiau negu atsakymų.

Televizijos serialo “Carnivale” kadras

Didžiajai masei populiariu produktu netapęs serialas vis dėlto surado savo tikslinę auditoriją, kurią sužavėjo būtent kitoks pasakojimo būdas, tamsesnis žiūrėjimo kampas. Todėl nenuostabu, jog serialo rodymo nutraukimas vos po dviejų sezonų, sukėlė pasipiktinimo bangą, kurią sekė peticijos, protestai ir kitos iniciatyvos, su viltimi serialą atgaivinti. Teigiama, jog televizijos elektroninį paštą pasiekė 50 tūkstančių laiškų, po to, kai 2005 metais gegužės 11 dieną buvo paskelbta apie serialo nutraukimą. Serialo kūrėjas, atsakydamas nepasitenkinusiems gerbėjams teigė, jog nežada mesti akmens į „HBO“ daržą: „Tiesa ta, kad niekas, ir turiu omenyje tikrai niekas, niekada nebūtų finansavęs tokio brangaus, techniškai sudėtingo projekto <…>. Buvo ne viena spekuliacija, kiek kainuoja viena serija ir, patikėkite manimi, tos spekuliacijos per žemos. Šis serialas reprezentavo vieną iš didžiausių, jei ne didžiausią biudžetą, kada nors skirtą savaitiniams televizijos epizodams“.

Verdiktas 9/10

Provokuojančiai tamsus ir painiai įtraukiantis. Nepriekaištinga aktorių vaidyba, nepaisant to ar tai pagrindiniai charakteriai ar šalutiniai veikėjai, viskas susideda į nenutrūkstamą ir hipnotizuojančią legendą, kuri išgąsdins, intriguos ir privers spėlioti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: