Leonardas Pobedonoscevas (Tautvydo Rasiulio nuotr.)

„Neabejotinai atsiras įsižeidusių ar pasipiktinusių, tačiau šiuo filmu ir nesiekiau įtikti visiems. Norėjau sukurti puikų reginį su daug nestandartinio humoro ir pakelti lietuviškų komedijų kartelę į viršų“, – teigė režisierius Tadas Vidmantas. Teiginys drąsus, tačiau Tadas Vidmantas sau tai gali leisti. Mineralinio vandens Vytautas reklamomis, „MinusIQ“, „Juniper Crescent“ ir kitais trumpametražiais klipais režisierius greitai išgarsėjo kaip vienas inovatyviausių lietuvių kūrėjų.

„Gauto iškvietimo“ siužetą nesunkiai galima nupasakoti keliais sakiniais. Iš keleto ekipažų susidedančioje policijos nuovadoje komisaras praneša apie dar labiau mažinamą finansavimą. Darbo vietas norintys išsaugoti pareigūnai aktyviai dirba vykdami į iškvietimus. Tačiau, kaip tyčia, visi iškvietimai pasitaiko itin keisti. Istorija pasakojama dokumentiniu stiliumi iš atskirų iškvietimų gabalėlių, kurių dauguma su niekaip nesusiję su pagrindine istorija. Komedijai kuri, Tado Vidmanto žodžiais, nepretenduoja į stiprią istoriją, toks stilius tinkamas.

Apie svarbiausią komedijos dalį, ar buvo juokinga, nuomonės smarkiai skiriasi. Kaip ir prognozavo režisierius, liko ir patenkintų, ir nusivylusių. Vieni mano, kad tai iš esmės televizijos laida „Farai“ su simboliniu siužetu ir paprastais, vulgariais juokeliais, kokių pilna internete. Kitiems atrodo, kad tokio stiliaus komedijai gilaus siužeto ir nereikia, o tinkamai parinkti keiksmažodžiai tik suteikia juokeliams natūralumo. Keiksmažodžių daug, tačiau jie skamba realistiškiau, nei ankstesniuose lietuvių filmuose.

Kaip matyti iš iškirptų scenų filmo pabaigoje, aktoriai nevengė juokauti ir improvizuoti, taigi visi juokeliai originalūs. Vis tik, smarkiai jautėsi kiek nuspėjamu tapęs „humoro klubo“ stilius. Kai kurie juokeliai, pavyzdžiui, apie veganus, šiek tiek pasenę, tačiau tai atleistina žinant, kad filmavimas vyko dar vasarą.

11

Leonardas Pobedonoscevas, Dominykas Klajumas ir Ramūnas Cicėnas (Tautvydo Rasiulio nuotr.)

Dauguma aktorių puikiai atliko savo darbą. Pagrindiniuose vaidmenyse gerai žinomi veidai: Ineta Stasiulytė, Giedrė Giedraitytė, Timūras Augucevičius, Ramunas Cicėnas, Marius Čižauskas, Gabrielė Malinauskaitė, Leonardas Pobedonoscevas, Marius Repšys, ir dėl YouTube klipų „Kaimo policija“ ir „Šėtone prašau“ išgarsėjęs Vaidotas Grincevičius.

12

Mantas Katleris ir Paulius Ambrazevičius (Tautvydo Rasiulio nuotr.)

Antraplaniai veikėjai taip pat nenuvilia — filme itin daug trumpų garsenybių pasirodymų (angl. Cameo). Atskiruose epizoduose pasirodo Mantas Katleris, Dominykas Klajumas, Algis Ramanauskas, Marijonas Mikutavičius, Jolanta Leonavičiūtė, Rafailas Karpis, Arūnas Sakalauskas, Rimantė Valiukaitė, Mykolas Pleskas, Algimantas Čekuolis ir daug kitų. Net kyla šioks toks apmaudas, kad surinkus filmuotis tiek daug patyrusių ir įdomių žmonių dauguma jų pasako tik po kelis žodžius. Įdomu, kiek juokingesnė komedija būtų, jeigu vieną policininkų vaidintų, tarkim, Algimantas Čekuolis…

14

Akimirkos iš komedijos „Gautas iškvietimas“ filmavimo aikštelės (Tautvydo Rasiulio nuotr.)

Gautas iškvietimas buvo reguliariai anonsuojamas nuo rudens, o pristatomuose filmukuose dėmesį traukė gerai žinomų garsenybių veidai. Tado Vidmanto naujausias darbas greitai tapo laukiamiausiu metų lietuvišku filmu. Taigi, visi sutinka, kad „Gautas iškvietimas“ bus komercinė sėkmė. Tačiau režisieriaus siekis savo pirmu pilnametražiu filmu pakelti lietuviškų komedijų kartelę į viršų, ko gero, buvo per daug ambicingas. Nors filmas, pagal lietuviškus standartus, pastatytas tikrai kokybiškai, jam pritrūko novatoriškų įdėjų, kas ir išgarsino Tadą Vidmantą.

Verdiktas 8/10

Galbūt „Gautas iškvietimas“ ir nebus tuo filmu, kurio juokelius prisiminsime ilgam, tačiau juodųjų komedijų mėgėjams tai taps puikia pramoga, nereikalaujančia didelio susikaupimo. Įsivaizduojant filmo pastatymui reikalingą biudžetą darosi aišku, kodėl režisierius vengė eksperimentuoti. Visgi norisi tikėtis, kad Tadui Vidmantui būdingu išradingumu ateities darbai išsiskirs labiau.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: